iPod Touch 2G Jailbreak – Waarom en Hoe?

IPod Touch VNC - Klik voor grotere versie

Als je een ervaren iPhone gebruiker bent, dan weet je dit allang, en ook bezitters van een iPod Touch uit de eerste generatie hadden al geruime tijd de beschikking over de mogelijkheid om hun apparaat te jailbreaken.
Ik heb echter een iPod Touch 2G (tweede generatie) en had dus tot voor kort geen mogelijkheid om een jailbreak uit te voeren. Wel zag ik van tijd tot tijd applicaties langs komen waarvan aangegeven werd dat die alleen beschikbaar waren op een gejailbreakte iPhone/iPod Touch. Dus uiteraard was ik er nieuwsgierig naar.

Waarschuwing!
Voordat ik verder ga even dit: Let op! Als je dit gaat doen, dan ga je aan de slag met de firmware (besturingssoftware) van je iPod Touch. Het kan daarbij altijd, om welke reden dan ook fout gaan. Je hoeft dan (waarschijnlijk) niet te rekenen op aanspraak op garantie bij Apple. Dus bedenk goed of je dit wilt, zeker bij een iPod Touch 2G is het aanbod applicaties en opties zonder jailbreak ook al groot.

Gewoon de rest van het bericht lezen is overigens ongevaarlijk en heeft geen invloed op de werking van je iPod Touch 2G ;-) Oh, en daar waar het niet uitmaakt of ik het over een iPhone of een iPod Touch heb, gebruik ik iTouch.

[update]
Lees ook dit bericht met extra toelichting/waarschuwingen. Waarom Jailbreaken?
Programma’s die je op je iTouch wilt installeren krijg je via de Apple Application Store (App Store). Dat werkt heel handig, je kunt tegenwoordig gewoon via het icoontje op je iTouch naar de winkel gaan.
Vaak zijn programma’s gratis en er zijn veel betaalde programma’s. Soms is het helemaal niks (niet erg bij gratis) maar er zitten ook de nodige hele handige programma’s bij.

Nadeel bij de App Store is het strenge beleid van Apple bij het goedkeuren van programma’s. Dat wordt niet altijd als rechtvaardig gezien en is soms traag.
Een discutabel punt daarbij blijft de vraag of een programma wel via de 3G verbinding of alleen via Wifi mag werken. Dat is vooral bij data-intensieve programma’s, zoals programma’s die video laten zien of versturen relevant. De mobiele telefoon/internet aanbieders, die Apple een deel van de opbrengsten van de telefoon betalen zijn uiteraard niet blij met zulke applicaties. Gebruikers wel.

Een ander punt is het ‘dubbelen’ van functionaliteit die de iTouch heeft. Zo heeft Apple lange tijd alternatieve browsers tegen gehouden en was er een hele rel over een programma waarmee je podcasts via Wifi/3G kon downloaden. Dat programma werd ontwikkeld toen Apple nog bezig was met het inbouwen van soortgelijke (maar niet helemaal identieke) functionaliteit in de iTouch.

Maar er zijn ook mensen die het gewoon een principezaak vinden dat ze in staat moeten zijn om ook buiten de door Apple beheerde kanalen om aan software voor ‘hun’ apparaat moeten kunnen komen.

Kortom, er zijn heel wat verschillende redenen om ook iets anders te willen kunnen gebruiken dan de Apple App Store.

Wat is Jailbreaken?
Jailbreaken betekent letterlijk ‘uit de gevangenis ontsnappen’ en het maakt het mogelijk ook andere programma’s dan die je via de Apple App Store kunt downloaden.

Voor iPhone gebruikers is dat relevant want als je de telefoon softwarematig wilt unlocken (zorgen dat je hem ook in combinatie met andere aanbieders dan T-Mobile kunt gebruiken), dan zul je hem eerst moeten jailbreaken voordat je de software voor het unlocken kunt installeren op de telefoon.
Voor een iPod Touch is dat niet relevant.

Jailbreaken is in de VS in ieder geval op dit moment nog niet legaal als gevolg van de DMCA. Hoe dat voor Nederland zit weet ik niet. Het ongetwijfeld een donkergrijs gebied zijn.

Waarom was er nog geen Jailbreak optie voor de iPod Touch 2G?
De iPod Touch 2G zit wat betreft hardware anders in elkaar dan de iPhone 3G en de eerste generatie iPod Touch.
Dat betekent dat de mensen die de jailbreak tools maken voor dit apparaat apart op zoek moesten naar plekken in de firmware (de besturingssoftware van de iTouch) die ze konden gebruiken om gewijzigde firmware op het apparaat te krijgen.
Daar komt bij dat Apple van tijd tot tijd een nieuwe versie van die firmware uitbrengt waarna het proces weer opnieuw start. Zeker omdat Apple probeert het jailbreaken te voorkomen en de software zo probeert aan te passen dat het moeilijk/onmogelijk is. Tot nu toe zonder succes al duurt het soms wat langer.

Werkt de jailbreak nu probleemloos?
De jailbreak voor de iPod Touch 2G werkt in principe wel, maar bestaat uit een groot aantal handelingen en stappen.
Met het verschijnen van de tooltje dat je door die stappen heen leidt is het op zich voor iedereen die een beetje handig is met een computer en niet te zenuwachtig wordt van een iPod Touch die tijdelijk in een staat is waarin hij niets meer doet, uit te voeren.
Maar er zullen ongetwijfeld nog gemakkelijkere versies komen.

Hoe voer ik een jailbreak uit?
Ik wil eerst even de waarschuwing van eerder herhalen: denk even goed na of je dit wilt! Je kunt er je iPod Touch 2G mee om zeep helpen.

De software is voorzien van een stap voor stap wizard, in het filmpje hieronder worden de verschillende stappen uitgelegd. Ik heb het aan de hand daarvan gevolgd, maar er zijn een paar dingen die je in de gaten moet houden (zie verderop)

Bekijk de video op YouTube

Alles wat je nodig hebt kun je vinden op deze pagina.
Op dit moment is de tool bij versie 1.7, je moet het zip-bestand waarnaar gelinkt wordt downloaden + de IPSW file waar naar gelinkt wordt net daaronder.

Als je het filmpje volgt dan zie je dat Brian stap 1 en stap 2 overslaat. Dat moet jij dus niet doen als je dit de eerste keer doet!
Je moet in stap 1 de twee stukken software installeren en in stap 2 moet je het gedownloade IPSW bestand selecteren en dan een jailbroken IPSW laten genereren. Anders werkt het niet.
Voor het overige kun je gewoon stap voor stap meevolgen.

Het uitvoeren van de jailbreak duurt een stuk langer dan de tien minuten van het filmpje aangezien Brian de camera op pauze zet tijdens het terugzetten van de firmware. Dus niet doen als je haast hebt. :-)

Belangrijke gerustelling: als je na het jailbreaken je iPod Touch weer aansluit op je computer, dan worden de programma’s die er vanuit de Apple App Store op stonden weer geïnstalleerd. Die hoef je dus niet zelf weer handmatig te downloaden. Dit herinstalleren door iTunes duurt overigens nóg langer dan de jailbreak. Tenminste wel als je 144 applicaties had, zoals in mijn geval. Ik heb er daarbij overigens voor gekozen om de iPod Touch als nieuwe iPod toe te voegen en dus niet om een backup van de ‘oude’ iPod Touch terug te zetten. Ik verwacht dat je daarmee namelijk meteen de jailbreak weer ongedaan zou maken.

Tot zover voor nu even.
In een volgende post zal ik laten zien welke software ik geïnstalleerd heb.

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen
Jeroen
13 jaren geleden

Mooie post!

Ik ben sinds eind november in het bezit van een iPhone, gekoppeld aan een T-Mobile account. Dat is een andere reden om je iPhone te jailbreaken, om een simlock vrij te maken. Zo kan je met je iPhone nog op je oude abonnement doorbellen en hoef je niet te wachten tot je T-Mobile abonnement ingaat.

Ik heb het echter voor een paar tientjes laten doen. De waarschuwingen van Pierre zijn terecht.

Matjas
Matjas
13 jaren geleden

De jailbreak werkt niet!
Dit heeft men iPod Touch 2G totaal verknalt
heb hem moeten binnenbrengen in Dreamland om het te repareren

Pierre
13 jaren geleden

@Matjas: dat is vervelend om te horen. De waarschuwingen staan er niet voor niets. Kun je iets meer vertellen over wat er mis ging? Met "totaal verknalt" kunnen anderen namelijk niet zo heel veel, zeker niet als het blijkbaar vaak ook wél goed gaat.

Joost
Joost
13 jaren geleden

Ik heb mijn iPod touch ook gejailbreakt, maar niet met dit programma maar met een andere. Heeft me maar zo’n 15 minuten gekost. Jammer is alleen dat als je een cydia app installeert en daana hem opnieuw op moet starten je de laatste stappen van de jailbreak weer moet doen. Dit duurt maar 2 minuten ofso maar toch er vervelend als je 20 verscillende apps wilt downloaden

bartje
bartje
13 jaren geleden

by mij lukte het tot de reboot… voor het moment is men ipod bevroze… kan hem nimeer opzetten nimeer connecte… en het programma zegt mij ook dat er geen ipod is aangesloten… daa is echt klote …wnt het programma moet hem terug booten toch?…mjah kheb hem nu binne gedaan voor reparatie.. vraagje: als ze ontdekken dat hij is jailbreaked gaan ze hem dan nog maken?…krijgk een boete?

Benjamin
Benjamin
13 jaren geleden

Bartje, Matjas,

Heb je wel goed gelezen dat het klopt dat de ipod bij de reboot niks meer doet, je moet dan nl. de laatste stappen uitvoeren om hem aan te krijgen, de ontwikkelaars zijn hier nog iets op aan het zoeken.

In jullie geval zou ik gewoon weer het volgende doen:

zorg dat je in DFU modus komt, en ga dan naar itunes, houd shift ingedrukt en druk op herstellen, kies ipv de gejailbreakte firmware de firmware die je gedownload hebt, (kale firmware) en gebruik deze om mee te herstellen, dan heb je je normale ipod terug.

succes.

P.s. je krijgt waarschijnlijk geen boete, maar je loopt wel kans om garantie kwijt te raken.

bartje
bartje
13 jaren geleden

@ benjamin

ja kheb et gelezen…
Maar ik heb echt alles geprobeerd
-DFU-mode gezet en ik hoorde het geluidje, uittrekken, terug insteken en dan bleef die gewoon zwart… :s en het stomme was dat itunes hem niet meer opende echt niets meer…
dus kon ik heb ook al niet repairen
maar ik veronderstel dat hy het wel herkent als hij een wit scherm krijgt mr da wilt maar ni werken… dus daarmee heb ik hem terug gebracht voor hestelling , aahjah jailbreaking is nog niet illegaal in belgie/nederland
en het is toch u toestel … ge doet er toch mee wat ge wilt…toch? mjah waarom heb je garantie nodig :p … ik heb zoveel toestellen en nooit heb ik er 1 moete terugbre… maar toch brengen, maar toch bedankt ik kan ni w88 tot ik hem terugheb :)

steve
13 jaren geleden

hey ,
binnen kort krijg ik ook een ipod touch 32gb maar ik had een vraagje?
hoe groot is de kans als het mis gaat met dat gedoe ?
ik weet niks over jailbreak ofzo .
wie kan me helpen???
ik weet eens noet wat jailbreak doe met je ipod touch =(

Matjas
Matjas
13 jaren geleden

Heb het zelfde als u bartje
na 3 weken nog steeds geen nieuwe iPod binnen
Ik kon ook niks meer dan zelfs geen dfu mode

henkk
henkk
13 jaren geleden

he bij stap 3 krijg ik voor geen mogelijk heid dat witte scherm te zien wat ik ook prbeer. wat is er aan de hand?

Pierre
13 jaren geleden

Ik ga de reacties voor dit bericht sluiten. Dit is niet de meest logische plek om vragen over misgelopen jailbreaks te stellen.