FASTRA II – Zou je er ook HD video op kunnen bewerken?


Bekijk de video op YouTube

“Is it possible to fit the computing power of a large supercomputer cluster in the tight space of a PC case? In our research on image reconstruction we often have to perform large-scale scientific computations, which can easily take weeks on a normal PC. Last year, the FASTRA project was launched to develop a desktop supercomputer based on gaming hardware. Although highly successful, even FASTRA cannot provide the computational power required for our latest research projects. FASTRA needs a successor, which should be much more powerful, while maintaining the favorable properties of its older brother: green, mobile and inexpensive. For just 6000 euros, you can have 12TFLOPS of computing power at your fingertips.”

(bron)

Ik moet bekennen dat “12 TeraFLOPS” me eigenlijk net zo weinig zegt als wanneer ze het bij Top Gear hebben over een auto met 540 brake horsepower. Ik begrijp dat een Core i7, 3,2 GHz processor een piek heeft van 70 GigaFLOPS (ruwweg 0,07 TeraFLOPS) dus het is heel veel ruwe rekenkracht.

Maar net zoals die Lamborghini uit Top Gear er waarschijnlijk net zo lang over doet om van Deurne in Eindhoven te komen als mijn Berlingo, zo begrijp ik dat ook de FASTRA II zeker niet bij alle toepassingen zijn spierbundels kan laten zien. Los van het feit dat hij nog niet helemaal stabiel loopt en je er waarschijnlijk nooit ‘gewoon’ Windows 7 64bit op zult kunnen installeren, heb je er alleen wat aan bij intensieve berekeningen.

Of dat voor de databasebewerkingen waar mijn laptopje nu regelmatig staat te zweten geldt weet ik niet (geen idee of MySQL gebruik voordeel zou kunnen halen van GPU computing, maar HD videobewerking zou er toch zeker voordeel van moeten kunnen hebben. Immers, er is al consumentensoftware die ondersteuning biedt voor het ook bij FASTRA II gebruikte NVIDIA CUDA.

Hoe dan ook, het is een mooi project en schitterend filmpje. Het ook grappig om te zien dat hoe het kapsel en de rest van de verschijning van Dr. K. Joost Batenburg in die anderhalf jaar sinds het vorige filmpje rustig geworden is. Niet dat ik dat normaal gesproken zo relevant zou vinden, maar door de opmerking daarover in de intro van het filmpje ging ik daar uiteraard ook op letten.

(getipt door Gizmodo)