De zin en onzin van AppleCare

 Gepubliceerd door om 08:57  Hardware
dec 062009
 
AppleCare - Klik voor grotere versie
“In het consumentenprogramma Kassa kwam vanavond een item over Apple aan de orde. Daarin stelde de Consumentenbond dat Apple zich niet aan de wettelijke regelingen houdt. Volgens Apple heeft een consument maar één jaar recht op reparatie of vervanging van producten die kapot zijn gegaan. Marcel van Beusekom van de Consumentenbond, vindt dat die termijn veel langer zou moeten zijn.”

(bron)

Op iPhoneclub.nl verscheen vannacht een bericht over een uitzending van Kassa waarin het ging over de garantie van Apple.
Afgelopen week, toen ik de verschillende opties voor een nieuwe computer aan het bekijken was, kwam ik het ook tegen. Apple biedt standaard 1 jaar garantie maar biedt je ook de mogelijkheid om AppleCare in te kopen. Daarmee krijg je onder andere recht op 3 jaar garantie, maar ook op telefonische ondersteuning.

Arnoud Engelfriet schreef niet zolang geleden al over het nut van het bijkopen van garantie. Zijn conclusie was duidelijk: “Een belangrijk voordeel van garanties is dat ze de bewijslast omkeren. De winkelier moet aantonen dat een schade buiten de garantie valt, anders wordt deze geacht onderdeel van de garantie te zijn. Je koopt de discussie over conformiteit in feite af. Met garantiebewijs gaan ze meteen aan de slag, maar kom je met het wetboek in de hand dan ben je een paar uur bezig en dan nog kun je nul op het rekest krijgen.

De reacties bij het bericht op iphoneclub.nl dekken (eveneens) de hele breedte van de mogelijke reacties af. Er zijn mensen die het schandalig vinden, een reactie die aangeeft dat vooral de APRs (Apple Premium Resellers) de dupe zijn van de regeling, en mensen die aangeven dat het meer is dan alleen de (wettelijk eigenlijk al bij de prijs inbegrepen) garantie.

Zelf ben ik er heel pragmatisch mee omgegaan: ik heb AppleCare als standaardoptie in de vergelijking meegenomen. Dus niet als iets wat je “extra” koopt, maar als iets dat standaard onderdeel is van de verkoopprijs.
Blijft natuurlijk dat ik voor mijn iPhone 3GS geen AppleCare heb kunnen kopen. Daar hoop ik hard van dat hij niet stuk gaat of niet buiten de termijn die Apple er voor stelt. Want weten dat je recht hebt op garantie buiten die termijn en weten dat je dat kunt afdwingen is één ding (of eigenlijk twee). Zin hebben in de rompslomp die dat met zich meebrengt is iets heel anders.

 Reacties uitgeschakeld voor De zin en onzin van AppleCare  Tags:
dec 062009
 
Etherpad - Klik voor grotere versie

Ik was niet blij met het bericht gisteren dat Google het bedrijf AppJet, dat Etherpad maakt had overgenomen. Etherpad is een tool waarmee mensen samen in hun browser aan een document kunnen werken. Een beetje vergelijkbaar met de wijze waarop dat in Google Documenten werkt, maar dan veel sneller. Je ziet de ander als het ware typen terwijl je bij Google Documenten de veranderingen in grotere brokken ziet plaats vinden.
Het is dan ook helemaal niet gek dat Google interesse heeft/had in het bedrijf en de onderliggende technologie, zeker niet nu ze Google Wave hebben waar dit mechanisme ook wel (maar eveneens minder intuïtief) in verwerkt zit.

Helaas zag het er gisteren naar uit dat EtherPad, net als indertijd met Jaiku, per direct offline zou gaan voor wat betreft het gratis gebruik. En we weten van Jaiku of (het eveneens in 2007 overgenomen) Marratech dat zich bezig hield met videoconferencing, dat zo’n overname door Google zeker geen garantie is voor succes.

Het bericht dat de site de komende maanden nog gewoon online blijft totdat het open source gemaakt is, is een lichtpuntje. Iets open source maken is geen magisch middel, het zal er vanaf maken hoe goed gedocumenteerd etc de code is, anders kunnen anderen er niet mee aan de slag. Maar we zullen zien, voorlopig maar weer even in de positieve modus schakelen en hopen dat de technologie snel zichtbaar wordt in Google Wave.

 Reacties uitgeschakeld voor Google slokt Etherpad op – belooft het open source te maken  Tags: ,