Google slokt Etherpad op – belooft het open source te maken

Etherpad - Klik voor grotere versie

Ik was niet blij met het bericht gisteren dat Google het bedrijf AppJet, dat Etherpad maakt had overgenomen. Etherpad is een tool waarmee mensen samen in hun browser aan een document kunnen werken. Een beetje vergelijkbaar met de wijze waarop dat in Google Documenten werkt, maar dan veel sneller. Je ziet de ander als het ware typen terwijl je bij Google Documenten de veranderingen in grotere brokken ziet plaats vinden.
Het is dan ook helemaal niet gek dat Google interesse heeft/had in het bedrijf en de onderliggende technologie, zeker niet nu ze Google Wave hebben waar dit mechanisme ook wel (maar eveneens minder intuïtief) in verwerkt zit.

Helaas zag het er gisteren naar uit dat EtherPad, net als indertijd met Jaiku, per direct offline zou gaan voor wat betreft het gratis gebruik. En we weten van Jaiku of (het eveneens in 2007 overgenomen) Marratech dat zich bezig hield met videoconferencing, dat zo’n overname door Google zeker geen garantie is voor succes.

Het bericht dat de site de komende maanden nog gewoon online blijft totdat het open source gemaakt is, is een lichtpuntje. Iets open source maken is geen magisch middel, het zal er vanaf maken hoe goed gedocumenteerd etc de code is, anders kunnen anderen er niet mee aan de slag. Maar we zullen zien, voorlopig maar weer even in de positieve modus schakelen en hopen dat de technologie snel zichtbaar wordt in Google Wave.