Hoeveel edities van een boek moet/kun/wil je kopen?

The Lost Symbol (foto door: PiAir (Old Skool))

Gisteren bij thuiskomst lag hij er: The Lost Symbol, het nieuwe boek van Dan Brown. Netjes afgeleverd door bol.com op de dag dat het boek wereldwijd verscheen.
Een dikke pil, hardcover, extra cover er omheen. Voor 19,99 euro (en 1,95 verzendkosten) eigenlijk heel redelijk geprijsd. Ik heb hem niet om de weegschaal gelegd, maar wist zeker dat ik die vandaag in ieder geval niet mee in mijn tas zou nemen als ik met de trein ga.

Dan ook maar een elektronische versie aanschaffen? Zodat ik hem op de BeBook of Kindle DX kan lezen? Gezocht op bol.com, maar daar is nog geen elektronische versie van het boek te koop.
Op Amazon.com wel, daar kon ik de Kindle-versie voor $9,99 kopen. Let wel, dat hoor ik eigenlijk niet te kunnen, want die eBook-winkel is officieel alleen voor VS-inwoners. Maar ik heb hem nergens anders kunnen vinden voor een prijs die daarbij in de buurt kwam. Fictionwise schijnt hem te hebben (tipte Annet Smith via Twitter) maar daar kost hij 30 dollar. Beetje veel voor een tweede editie die je aanschaft.
Betekent dus dat voor de meeste Nederlanders de enige betaalbare optie de “gratis optie” is (die gisterenavond werkte, maar waarschijnlijk heel snel niet meer op die plek).

Fred Zelders wees me (eveneens via Twitter) op de audioversie. Ook dat is handig, want hoewel de Kindle een voorleesfunctie heeft (die voor The Lost Symbol overigens uitgeschakeld is door de uitgever!) is dat niet ideaal. Even zoeken leverde een audioversie op via iTunes voor 27,95 euro. Wel in de NL-winkel dus dat kan blijkbaar wel.

Goed, ik heb dus twee edities, op papier en de Kindle DX (en iPhone, BeBook, HTC aangezien de DRM er gemakkelijk vanaf ging).

Dan Brown - The Lost Symbol (foto door: PiAir (Old Skool))

Maar het is duidelijk dat het eBook in Nederland nog niet helemaal gelijkwaardig is aan het pBook. In de VS vast ook nog niet, maar daar verkocht de Kindle-editie beter/net zo goed als de editie op papier.
Het is te hopen dat we snel meer “Enhanced Editions” van boeken krijgen. Dat zijn elektronische boeken waarbij tekst en audio geïntegreerd worden aangeboden. Je kunt dus zelf lezen, alleen luisteren, of luisteren terwijl je mee leest. Het boek is daarnaast voorzien van een aantal video’s waarbij de auteur het boek voorleest. Hun eerste boek kost 19,99 euro voor de gecombineerde (enhanced) samen. Lijkt me een editie van een boek die ik zonder problemen zou aanschaffen.

En dát beste uitgevers gaat meer en meer bepalend worden voor jullie voortbestaan: edities aanbieden van boeken waarvan ik als lezer/fan/klant zeg: “die wil ik aanschaffen en die kán ik aanschaffen”.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
14 jaren geleden

Even een aanvulling/reactie op mijn eigen bericht: op ereaders.nl schrijft Martha Pelkman over het bericht op nu.nl dat "Brein" nu ook al wat te roepen heeft over elektronische boeken. Gelukkig bevat het bericht bij nu.nl ook een reactie van Daniel Ropers, directeur van Bol.com, die er genuanceerd over denkt. Al legt hij niet uit waarom zij het boek nog niet hebben.

In de reacties op ereaders.nl staat ook een verwijzing naar Waterstones.com waar het book van Dan Brown ook in ePUB formaat te koop is. Voor £9.49 dus ook heel redelijk.

Zij verkopen ook aan Nederlanders, je hoeft dus geen adres in het Verenigd Koninkrijk te verzinnen.

Pierre
14 jaren geleden

Inmiddels blijkt ook Waterstones.com niet meer aan Nederlanders te verkopen. :-(