sep 162009
 
The Lost Symbol (foto door: PiAir (Old Skool))

Gisteren bij thuiskomst lag hij er: The Lost Symbol, het nieuwe boek van Dan Brown. Netjes afgeleverd door bol.com op de dag dat het boek wereldwijd verscheen.
Een dikke pil, hardcover, extra cover er omheen. Voor 19,99 euro (en 1,95 verzendkosten) eigenlijk heel redelijk geprijsd. Ik heb hem niet om de weegschaal gelegd, maar wist zeker dat ik die vandaag in ieder geval niet mee in mijn tas zou nemen als ik met de trein ga.

Dan ook maar een elektronische versie aanschaffen? Zodat ik hem op de BeBook of Kindle DX kan lezen? Gezocht op bol.com, maar daar is nog geen elektronische versie van het boek te koop.
Op Amazon.com wel, daar kon ik de Kindle-versie voor $9,99 kopen. Let wel, dat hoor ik eigenlijk niet te kunnen, want die eBook-winkel is officieel alleen voor VS-inwoners. Maar ik heb hem nergens anders kunnen vinden voor een prijs die daarbij in de buurt kwam. Fictionwise schijnt hem te hebben (tipte Annet Smith via Twitter) maar daar kost hij 30 dollar. Beetje veel voor een tweede editie die je aanschaft.
Betekent dus dat voor de meeste Nederlanders de enige betaalbare optie de “gratis optie” is (die gisterenavond werkte, maar waarschijnlijk heel snel niet meer op die plek).

Fred Zelders wees me (eveneens via Twitter) op de audioversie. Ook dat is handig, want hoewel de Kindle een voorleesfunctie heeft (die voor The Lost Symbol overigens uitgeschakeld is door de uitgever!) is dat niet ideaal. Even zoeken leverde een audioversie op via iTunes voor 27,95 euro. Wel in de NL-winkel dus dat kan blijkbaar wel.

Goed, ik heb dus twee edities, op papier en de Kindle DX (en iPhone, BeBook, HTC aangezien de DRM er gemakkelijk vanaf ging).

Dan Brown - The Lost Symbol (foto door: PiAir (Old Skool))

Maar het is duidelijk dat het eBook in Nederland nog niet helemaal gelijkwaardig is aan het pBook. In de VS vast ook nog niet, maar daar verkocht de Kindle-editie beter/net zo goed als de editie op papier.
Het is te hopen dat we snel meer “Enhanced Editions” van boeken krijgen. Dat zijn elektronische boeken waarbij tekst en audio geïntegreerd worden aangeboden. Je kunt dus zelf lezen, alleen luisteren, of luisteren terwijl je mee leest. Het boek is daarnaast voorzien van een aantal video’s waarbij de auteur het boek voorleest. Hun eerste boek kost 19,99 euro voor de gecombineerde (enhanced) samen. Lijkt me een editie van een boek die ik zonder problemen zou aanschaffen.

En dát beste uitgevers gaat meer en meer bepalend worden voor jullie voortbestaan: edities aanbieden van boeken waarvan ik als lezer/fan/klant zeg: “die wil ik aanschaffen en die kán ik aanschaffen”.

Apple let op! Hier komt Android 1.6

 Gepubliceerd door om 06:58  Android
sep 162009
 


Bekijk de video op YouTube
Het gaat hard met Android. Ik heb deze week een HTC Hero in huis om te testen (als je specifieke dingen in de test opgenomen wil zien, laat het hieronder dan even weten!) en die is tot nu toe indrukwekkend. Duidelijk een veel volwassener apparaat.

Maar ook de ontwikkelingen rond het Android besturingssysteem waar zulke smartphones op draaien gaan snel. Zo is inmiddels de SDK van versie 1.6 beschikbaar. De SDK is de software-ontwikkelomgeving voor Android. Daar maken ontwikkelaars gebruik van als ze programma’s schrijven voor in dit geval de Android (ook de iPhone heeft zo’n SDK). Die SDK komt altijd als eerste beschikbaar zodat de ontwikkelaars al vooruit kunnen werken als over een maand of zo de update voor gebruikers beschikbaar komt.

Hierboven kun je alvast een overzicht zien van de nieuwe features.
Het zijn veel van die dingen waar iPhone gebruikers van zullen zeggen: “heb ik ook”, zoals het centrale zoekvenster, dat overigens niet alleen op de telefoon zoekt, maar ook op internet.
De vernieuwingen in de Android Market waarbij je ook schermafbeeldingen kunt zien zijn eveneens goed en noodzakelijk.

Heel mooi vind ik de text-to-speech API, volgens mij heeft de iPhone die nog niet (of gebruikt gewoon nog niemand die?). Helaas nu nog zonder ondersteuning voor het Nederlands, maar uiteraard zie ik daar meteen een toepassing voor als het gaat om het voorlezen van eBooks. Want dat blijft onhandig op zo’n klein schermpje en hoewel een automatisch gegenereerde audioversie ongetwijfeld niet helemaal perfect zal zijn, maakt het het boek een stuk toegankelijker. Ik ben benieuwd hoe de auteurs daarover gaan schreeuwen als een onafhankelijke open source ontwikkelaar zoals FBReader (die ook een versie voor de Android hebben) zo’n feature zouden inbouwen.

Het zal nog wel effe duren voordat Apple zich zichtbaar zorgen gaat maken. Maar hun verzet tegen bijvoorbeeld het jailbreaken van een iPhone (lees maar eens deze post) begint belachelijke vormen aan te nemen. Het kan toch niet zo zijn dat zonder mensen als Jay Freeman ik niet in staat ben om met mijn iPhone te doen wat ik wil. Voorlopig zit de concurrentie in ieder geval duidelijk niet stil.

 Reacties uitgeschakeld voor Apple let op! Hier komt Android 1.6  Tags: