Apple let op! Hier komt Android 1.6


Bekijk de video op YouTube
Het gaat hard met Android. Ik heb deze week een HTC Hero in huis om te testen (als je specifieke dingen in de test opgenomen wil zien, laat het hieronder dan even weten!) en die is tot nu toe indrukwekkend. Duidelijk een veel volwassener apparaat.

Maar ook de ontwikkelingen rond het Android besturingssysteem waar zulke smartphones op draaien gaan snel. Zo is inmiddels de SDK van versie 1.6 beschikbaar. De SDK is de software-ontwikkelomgeving voor Android. Daar maken ontwikkelaars gebruik van als ze programma’s schrijven voor in dit geval de Android (ook de iPhone heeft zo’n SDK). Die SDK komt altijd als eerste beschikbaar zodat de ontwikkelaars al vooruit kunnen werken als over een maand of zo de update voor gebruikers beschikbaar komt.

Hierboven kun je alvast een overzicht zien van de nieuwe features.
Het zijn veel van die dingen waar iPhone gebruikers van zullen zeggen: “heb ik ook”, zoals het centrale zoekvenster, dat overigens niet alleen op de telefoon zoekt, maar ook op internet.
De vernieuwingen in de Android Market waarbij je ook schermafbeeldingen kunt zien zijn eveneens goed en noodzakelijk.

Heel mooi vind ik de text-to-speech API, volgens mij heeft de iPhone die nog niet (of gebruikt gewoon nog niemand die?). Helaas nu nog zonder ondersteuning voor het Nederlands, maar uiteraard zie ik daar meteen een toepassing voor als het gaat om het voorlezen van eBooks. Want dat blijft onhandig op zo’n klein schermpje en hoewel een automatisch gegenereerde audioversie ongetwijfeld niet helemaal perfect zal zijn, maakt het het boek een stuk toegankelijker. Ik ben benieuwd hoe de auteurs daarover gaan schreeuwen als een onafhankelijke open source ontwikkelaar zoals FBReader (die ook een versie voor de Android hebben) zo’n feature zouden inbouwen.

Het zal nog wel effe duren voordat Apple zich zichtbaar zorgen gaat maken. Maar hun verzet tegen bijvoorbeeld het jailbreaken van een iPhone (lees maar eens deze post) begint belachelijke vormen aan te nemen. Het kan toch niet zo zijn dat zonder mensen als Jay Freeman ik niet in staat ben om met mijn iPhone te doen wat ik wil. Voorlopig zit de concurrentie in ieder geval duidelijk niet stil.