Twitter SPAMmers blokkeren met TwitBlock

Twitblock (foto door: PiAir (Old Skool))

Net als alle andere online media kent Twitter zijn trouwe voorraad SPAMmers. Dagelijks ontvang ik berichten van nieuwe “followers” die bij nadere inspectie (ik probeer ze in ieder geval allemaal even te bekijken) niets meer bevatten dan één tweet die naar een niet te missen aanbieding (foto’s, goedkoop product etc) verwijzen. Zulke accounts “block” ik meteen. Verschijn ik niet in hun following lijst, mijn lijstje followers wordt er niet door vervuild (soms zijn de profielfoto’s als genoeg reden om dat niet te willen). En ik ga er vanuit dat het voor Twitter zelf vaak ook een seintje is om een account nader te bekijken.
Soms is het minder duidelijk, er zijn Tweeps die blijkbaar zo veel mogelijk anderen proberen te volgen. Maar aangezien 99% van mijn tweets in het Nederlands zijn, is het niet zo heel logisch als een voor mij wildvreemde Twittergebruiker uit de VS mij volgt. Het is een beetje afhankelijk van de inhoud van de tweets die ik zie of ik dan block of niet.

Bij Nederlandstalige Tweeps kijk ik ook altijd even naar de inhoud van de berichten om te bepalen of het zinvol is om terug te volgen.
Kortom, het kost wat werk, maar ik heb de indruk dat ik het zaakje redelijk schoon hou.
Is je dat teveel werk, of heb je er gewoon tot nu toe niet zo bij stil gestaan, dan kun je ook een kijkje nemen bij TwitBlock. Hoe werkt het?
De site vraagt (eenmalig en zonder je wachtwoord te hoeven weten) toestemming tot je Twitter-account en analyseert dan je volgers. Dat levert dan een overzicht op van accounts die je wellicht wat nader moet bekijken, met een score erbij. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat het spammers zijn.
Twitblock (foto door: PiAir (Old Skool)) Dat blijkt nog niet helemaal foutloos te gaan (het is een Alpha), want de eerste paar Tweeps op mijn lijst waren niet persé duidelijke spammers. Het waren accounts die aangemaakt waren en blijkbaar daarna niet meer of nog niet gebruikt.

Maar dat is op zich niet erg, ik ben het er met de site mee eens dat ze eruit sprongen.
Overigens geeft de site ook duidelijk aan dat het niet de bedoeling is om meteen te gaan blocken (kan direct met de knop achter de accountnaam). Logischer is om eerst de analyse knop te gebruiken. Ik deed dat voor het vierde account in de lijst:
Twitblock (foto door: PiAir (Old Skool)) De informatie hier is nog niet doorslaggevend, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen dat dit geen “normaal” account is: net nieuw (paar dagen oud), volgt veel nieuwe mensen per dag, maar wordt niet vaak teruggevolgd.

Toch maar even doorklikken naar het account zelf:
Twitblock (foto door: PiAir (Old Skool)) Duidelijk niet de Tweep die ik zelf wil volgen. Het is even aan je eigen voorkeur of je de account op basis hiervan blockt. Ik deed dat wel.

Je ziet dat ook op deze manier het bepalen of een account de moeite van het blocken waard is, best nog wat werk kost. Ik ga dit ook niet dagelijks doen, maar als hulpmiddel vind ik het handig.

Bot or Not?
Je hoeft overigens niet persé alle followers van je account onder de loep te nemen of toegang te geven tot je account. Je kunt ook van een individuele gebruiker laten bepalen of het een spammer is. Ik kan me voorstellen dat in de praktijk dat vooral handig is om je eigen account onder de loep te nemen:
Twitblock (foto door: PiAir (Old Skool))
Het leverde mij de verrassende info op dat ik door één Tweep via Twitblock (of anders) geblockt ben. Hmmm, wie wil niet dat ik hem/haar volg op Twitter?