Review ASUS Eee PC Touch T91


Naast de gadgets die ik van SURFnet en Kennisnet mag testen heb ik op het moment ook een ASUS Eee PC Touch T91 in huis. Die is beschikbaar gesteld door ASUS Benelux. Mijn dank daarvoor.

Als je mjn weblog volgt dan weet je dat ik een ASUS eeePC 901 heb waar ik zelf een touchscreen ingebouwd heb. Daarnaast heb ik vanuit mijn werk de beschikking over een HP Compaq 2710. De ClassMate/Schoolmate systemen die ik voor de vakantie had zijn al weer terug naar Skool maar ook daar zal ik tijdens deze review naar verwijzen.
Buitenkant
ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) Eerst maar even een rondje langs de buitenkant van de T91. Het is een 9 inch netbook net zoals de 901 die ik heb. Maar hij is een stuk dunner dan de 901. En lichter. Deels komt het dunnere door het feit dat de T91 een geïntegreerde accu heeft. Maar het is ook een voorbeeld van de trend naar steeds dunnere netbooks.
De T91 weegt minder dan een kilo, vergelijkbaar dus met de eerste generatie netbooks. Het is daardoor echt een klein, compact apparaat dat je zo even mee neemt. Hij is beschikbaar in het wit en zwart. Mijn 901 is zwart en glossy, ook de T91 is een vingerafdruk magneet, maar ik denk dat ik minder de behoefte zou hebben om er steeds een hoes omheen te hebben zoals bij de 901. Je ziet de vingervlekken op de witte buitenkant niet zo erg, op het touchscreen wel. En hij is dan wel niet zo rugged als de Classmate, hij voelt toch heel stevig.

Het rondje langs de buitenkant afmakend: 2 USB poorten in totaal, geen drie zoals vaker voor komt, ruimte voor 2 SD kaarten, eentje aan de zijkant met klepje ervoor, duidelijk bedoelt als semi-permanente opslaguitbreiding, eentje aan de voorkant voor bijvoorbeeld foto’s. Uiteraard ontbreken netwerkaansluiting, headset aansluiting en VGA-aansluiting niet.
Jammer vind ik dat dit soort systemen geen tv-uitgang hebben. Voor het bekijken van video zijn ze namelijk prima geschikt, en net zoals je hem gemakkelijk aan een grotere monitor kunt hangen zou het leuk zijn als je ze even eenvoudig even aan je TV hangt als je foto’s of video wilt bekijken. Ik heb er Slingplayer op geïnstalleerd en als ik het lokaal bufferen uitzet kan ik ook op de T91 probleemloos via mijn lokale draadloze netwerk TV kijken.

Touchscreen
ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) Dan even naar het touchscreen. De T91 wordt geleverd met een drukgevoelig scherm dat je kunt omdraaien. Je kunt het scherm bedienen met het pennetje dat handig in de T91 opgeborgen kan worden. Maar het kan ook gewoon met je vingers. De beeldoriëntatie van het scherm wisselt niet automatisch zoals bijvoorbeeld bij de SkoolMate wel het geval was, je moet het handmatig draaien van richting.
Het scherm werkt goed bij applicaties die er rekening mee houden, maar het is nog geen multitouch scherm van het kaliber zoals je dat op bijvoorbeeld een iphone hebt zitten. Ik begrijp dat JKKMobile wel al een keer bij een conferentie een exemplaar van de T91 heeft vastgehad waarbij er een multitouch scherm in zat. Dat zou heel mooi zijn, maar het zit nu dus nog niet standaard in de T91.

Software
ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) De T91 wordt standaard geleverd met Windows XP en een extra schil voor het opstarten van programma’s. Die werkt goed, maar je bent toch voornamelijk afhankelijk van touchondersteuning in de applicaties zelf.

Ik kon het niet nalaten om ook Windows 7 te testen; ik had bij JKKMobile gezien dat het kon en hoewel deze testmachine maar 1GB intern geheugen heeft moet ik zeggen dat ook hier Windows 7 perfect functioneert. Het touchscreen wordt door Windows 7 ook als zodanig herkend en werkt probleemloos. Waar van toepassing verschijnt daarom automatisch het onscreen toetsenbord. Dat is handig bij bijvoorbeeld het invoeren van een url in de browser. Ik had een aantal van de Windows settings getweaked, zoals bijvoorbeeld bredere scrollbars aan de zijkant zodat ik er prima mee kan “sofasurfen”.

Tekstherkenning in het Nederlands is onder Windows 7 mogelijk, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Op de HP Compaq 2710, waar je niet met je vingers kunt werken, is het scherm heel nauwkeurig, maar op de T91 is het bijna niet mogeljk om herkenbaar te schrijven. Sowieso is het moeilijk om je hand op het scherm te leggen zonder bijeffecten. Ik had bijvoorbeeld eerst de taakbalk aan de onderkant en drukte met een deel van mijn hand daardoor steeds op de klok onderin.

Accu
De accu zou 5 uur mee moeten kunnen, dat neem ik altijd met een korreltje zout, ook bij de 901 bleek dat de opgegeven tijdsduur niet helemaal gehaald werd. Wat ik bij de 901 en ook deze T91 heel prettig vind is dat de voeding ook heel klein en compact is. Geen probleem dus om mee te nemen. Daar komt bij dat zowel de 901 als de T91 op 12volt werken. Asus verkoopt daarom een, eveneens compacte, aansluiting voor op de sigarette-aansteker in de auto. Gewoon aansluiten dus zonder noodzaak van een aparte omvormer.

Toetsenbord
ASUS EeePC Touch T91 (foto door: PiAir (Old Skool)) Het toetsenbord van de T91 is klein. Ik kan er op typen. Het is beter dan op de 901, maar wil je met 10 vingers typen dan zul je waarschijnlijk simpelweg een 10 inch laptop/netbook moeten hebben. Waarom? Omdat de omvang van de kast meestal bepaald wordt door de omvang van het scherm. Als een apparaat zo compact is als de T91 of de 901 dan krijg je nou eenmaal daar geen groter toetsenbord in gestopt.

T91 als eBookreader
Het lezen van eBooks op de T91 kan. Hij is groter dan een gemiddelde BeBook of Sony Reader, het scherm is wat kleiner dan een Kindle DX. Maar net zoals bij andere tabletPCs vind ik het niet ideaal als je hem vergelijkt met een aparte eBook reader. De T91 is niet zwaar, al is hij toch ruim een halve kilo zwaarder dan mijn BeBook reader. Daarnaast heb ik nog steeds geen applicatie gevonden die echt goed werkt op zo’n scherm. Je hebt namelijk bij het omklappen van het scherm geen knoppen voor de navigatie ter beschikking en daar gaat de meeste software wel vanuit. Al was het maar de ESC knop om terug te kunnen schakelen naar gewone weergave. Programma’s als FBReader zijn wel in staat om bijvoorbeeld ePUB bestanden weer te geven, maar maken het niet mogelijk om aantekeningen te maken. Daarnaast heeft het scherm hetzelfde probleem als de Sony eReader met touchscreen: het spiegelt ontzettend, dus minder bruikbaar in fel zonlicht. Het zal dus nog even duren voordat beide technologieën elkaar ontmoeten.

Samenvattend
Zou ik hem zelf kopen? Nu niet. Ik heb de 901 opgewaardeerd zodat hij ook Windows 7 kan draaien, dus die mag nog even blijven en nóg eentje erbij is dan wat veel van het goede. Maar als ASUS zou aanbieden dat ik de 901 zou mogen omruilen voor deze, dan deed ik dat waarschijnlijk wel. Met prijzen vanaf zo’n 415 euro inclusief BTW is het niet de goedkoopste netbook die er te koop is. Een los touchscreen kost zo’n 60 euro, dus de prijsopslag ten opzichte van andere modellen is heel redelijk.

De T91 is een heel mooi apparaat. Als je als volwassene of middelbare scholier zou moeten kiezen tussen dit apparaat en een in prijs vergelijkbare Classmate, dan lijkt me dat je deze je zeker zal bevallen. Dan laat ik even bijgeleverde software buiten beschouwing, want de beschikbaarheid daarvan is afhankelijk van de context waarin hij ingezet wordt. Wat ik wél gemerkt heb is dat ik deze T91 veel minder gemakkelijk in handen van mijn kinderen gaf/geef.

Ik krijg vanuit SURFnet/Kennisnet binnenkort nog de Gigabyt TouchNote 1028 te leen. Dat is wel een 10 inch model, maar dan ook weer een paar honderd euro duurder. We zullen het zien of dan het formaat toetsenbord verschil uitmaakt.
Ik ben ook heel benieuwd of ASUS binnenkort zoals gepland de 10-inch versie introduceert. Met het grotere toetsenbord en tegen die tijd ongetwijfeld meteen Windows 7 zal het een beetje van de prijs afhangen, maar dan wordt ook dat weer een mooie netbook.

Wil je bovenstaande review (niet letterlijk) nog eens terug horen en zien, dan vind je hieronder de video:

Review ASUS Eee PC Touch T91 from PiAir on Vimeo.
Hij is langer dan 10 minuten, dus kon hij niet op YouTube.

Met dank aan: De ASUS EeePC Touch T91 werd beschikbaar gesteld door ASUS Benelux. Deze review weerspiegelt mijn persoonlijke mening over de T91.