Twee weken werken op een MacBook Air

Macbook (foto door: PiAir (Old Skool))

Preston Gralla is “Windows Guru” en in opdracht van Computer World liet hij twee weken lang zijn Windows computer staan en maakte gebruik van een MacBook Air. Dit alles om in een artikel voor Computer World te kunnen schrijven over zijn ervaringen.

De conclusie verbaast me helemaal niet. Hij is vriendelijk voor de MacBook Air, vergeeft het apparaat en het besturingssysteem de eigenheden (ik zal het niet eigenaardigheden noemen) waar je als ervaren Windows gebruiker aan moet wennen. Maar hij stapt niet over.

En dat gevoel herken ik. Toen ik (alweer een tijd geleden) zelf voor het eerst met een MacBook mocht werken (geen Air overigens) was het wennen. Maar het went. En dan leer je de handigheden die een MacBook heeft waarderen. Het was veel minder wennen overigens dan bij gebruik van bijvoorbeeld Ubuntu. Wat dat betreft lijkt me de keuze sowieso duidelijk voor een Windows gebruiker. Maar het gevoelsmatig verschil was ook voor mij niet zo groot dat ik er voor zou overstappen.

Dat zou anders worden denk ik als ik nu geen gebruik zou maken van Windows XP maar van Vista. Ik denk dat ook Preston dan een veel moeilijkere keuze zou hebben gehad. Daarom hangt er voor Microsoft ook zo ontzettend veel af van het nu wel goed krijgen van Windows 7.

Uiteindelijk blijft het gewoon zo dat smaken verschillen. Sommige mensen drinken koffie, anderen thee. Je hebt koffie-liefhebbers en mensen die gruwelen bij het idee. Zo is dat ook bij besturingssystemen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roel
12 jaren geleden

Grappig dat je stelt dat voor jou de overgang van Windows naar Mac minder groot was dan van Windows naar Ubuntu. Ik ben zelf van Windows naar Ubuntu en nu naar Mac OS gegaan, en ik moest het meeste wennen aan Mac OS.

Belangrijkste verschillen voor mij:
1. Mac heeft geen start menu met programma’s. Je moet de Finder openen, dan naar Applications, en daar je programma opzoeken.
Ubuntu heeft het applicatie menu in de menubalk bovenaan het scherm. Dat is even zoeken voor alle mensen die een Start-knop linksonder verwachten, maar als je het eenmaal weet is het duidelijk.

Handig van Ubuntu t.o.v. Windows en Mac OS vind ik dat applicaties automatisch gecategoriseerd worden naar functie. Dat is vooral nuttig als je veel software installeert.

2. Keyboard shortcuts zijn compleet anders op de Mac. Het duurde 2 dagen voordat ik de keyboard shortcut voor het deleten van bestanden had gevonden (Cmd + Backspace). Onder alle andere besturingssystemen is dat gewoon Delete. Je merkt aan alles dat Macs gewoon gemaakt zijn voor muizen ipv keyboard shortcut gebruik.

3. Als je op een programma op de Mac sluit is deze niet echt afgesloten. Het programma zelf blijft draaien in de Dock. Is op zich geen probleem, en juist handig als je het opnieuw wil gaan gebruiken tijdens dezelfde sessie, maar het is compleet anders software-gedrag dan Windows/Ubuntu.

Jean
12 jaren geleden

Ik ben anderhalf jaar geleden overgestapt op OSX. En in ben verkocht.

Frank
Frank
12 jaren geleden

Sinds anderhalf jaar werk ik nu op een Macbook Pro en het bevalt uitstekend.

Belangrijkste voordelen:
1: De eenvoud van het OS: Een draadloos netwerk instellen gaat eenvoudig en werkt daarna altijd.

2: Het is een erg stabiel OS. De laatste weken heb ik veel foto- en videobewerking gedaan en de MAC loopt eigenlijk nooit vast. Dit in tegenstelling met windows.

3: Als ik klaar ben met werken klap ik mijn MAC dicht. Het systeem springt vanzelf op Stand-By. Als ik verder wil werken klap ik de deksel weer open en binnen 3 sec kan ik verder zonder documenten kwijt te raken ed.

Pierre
12 jaren geleden

@Frank:

RE 1: Heb ik bij Windows XP ook geen problemen mee.
RE 2: Ook op de Mac ben ik al een keer een hele opname van een podcast van 20 minuten kwijt geraakt. XP is gewoon stabiel.
RE 3: Doe ik ook. Duurt iets langer dan 3 seconden omdat ik moet inloggen.

@Roel:

RE 1: Je kunt als je dat wilt op de Mac ook snelkoppelingen maken naar programma’s of ze op het doc zetten. Ik vind bij Linux het vinden van de juiste versie van een applicatie moeilijker en de installatieprocedure van software op de Mac is natuurlijk onovertroffen. Dat is zo logisch dat je er als Windows gebruiker in het begin van in de war raakt.

RE 2: Klopt, het lijkt soms een sport om zo veel mogelijk en complex mogelijke toetscombinaties te verzinnen voor de Mac. En dan verwachten dat een ‘gewone’ gebruiker die allemaal kent. Doe mij maar gewoon de rechtermuisknop van XP. Die kun je overigens op de Mac ook aanzetten, maar staat standaard uit.

RE 3: Yup is even wennen, net als het feit dat de icoontjes in de venster voor het afsluiten ervan net aan de andere kant zitten én dat menu’s van applicaties niet in het venster zitten maar in de menubalk boven aan het scherm.

@Jean: Dat is inderdaad wel een verschil, je zult niet veel Windows-gebruikers op zo’n manier over bijvoorbeeld XP horen praten. Maar wellicht past dat wel in de ‘doe maar gewoon’ traditie. :-)

Antoinette
Antoinette
12 jaren geleden

Ben 3 maand geleden overgestapt op een Mac. De eerste week was het even wennen maar ik zou nu nooit meer iets anders willen. En ook niet onbelangrijk: de software voor de mac. Met iworks en ilife heb je alles wat nodig is voor een hele redelijke prijs.

Paul
12 jaren geleden

Ik werk nu ongeveer een jaar thuis meestal op een mac, en op het werk op een pc met XP. Vanochtend las ik de brievenrubriek in het blad PCM en ik dacht: wat een problemen allemaal. Allemaal zaken die op een PC niet goed werken, vastlopers, gedoe in het register enz. Met een mac ben ik nog nooit tegen soortgelijke problemen aangelopen.

Karin Winters
12 jaren geleden

Ik hou het op de Mac prive en de Windows voor werk, mooie combi. Ook wissel ik als het op de ene machine niet snel genoeg lukt over naar de andere. Ook om dingen en sites te testen wissel ik af. Blijft dat een Mac veel minder herstarts vraagt. Blijf verkikkerd op de mooie iconen :-)Maar ik blijf een Applebeet