eNotes.com – Zo wil ik ook les krijgen!

Bij het schrijven van het bericht over Pi-dag kwam ik toevallig een video over Life of Pi tegen.
Nieuwsgierig naar de herkomst klikte ik door en kwam terecht bij eNotes.com. In de beschrijving van de site staat: eNotes.com is a comprehensive online educational resource. Used daily by thousands of students, teachers, professors, and researchers, eNotes combines the highest-quality educational content with innovative services in order to provide an online learning environment unlike any other.

Waar ik eerder mopperde over de beperkte mogelijkheden om materiaal van Leraar24 op andere plekken te gebruiken, doet eNotes.com het op de prettige manier: de videofilmpjes staan ook op Veoh.com en YouTube. Het filmpje dat je hier bij het bericht ziet is onderdeel van de Study Guides. Op de site zelf speelt de hele serie achter elkaar af.
Op YouTube staan ook “Woord van de dag” filmpjes, zoals deze over Indolent met daarbij de uitdaging om een videoreactie te maken die dat woord uitbeeld, zoals deze.

Technisch is het ook niet allemaal heel complex. De kracht zit hem in de prettige manier van vertellen en het prima gebruik van de overlay met ondersteunende tekst.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Moniek
14 jaren geleden

Wat mij tegenvalt aan deze filmpjes is dat er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de theorie boeiend te maken: geen illustrerende filmpjes, geen beelden, geen interactieve mogelijkheden. Te zien is alleen een gefilmde leraar en een gefilmd bord. Een ’teacher on screen’ als het ware. Zo zou ik nooit les willen hebben. Dan liever de interactieve ‘live’ variant…. Er kan zoveel meer met ICT, maar dan moet je wel de mogelijkheden daarvan gebruiken en dat gebeurt in deze filmpjes niet.

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Moniek,

Ben ik niet met je eens. Natuurlijk kan er veel meer. Maar ik vergelijk het ook niet met het maximaal technisch haalbare (dat overigens financieel gezien vaak niet haalbaar is). Ik vergelijk het met wat ik voorheen had en wat ik als student ter beschikking had.

Hier kon ik heerlijk consumeren onder het genot van een boterham en een kop koffie. Ik heb Life of Pi nog niet gelezen, zal ook nooit een live les van een docent erover krijgen, maar werd wel gevangen door de filmpjes erover.

En bekijk het eens van de andere kant: ik maak regelmatig screencasts met uitleg over hoe software werkt, of hoe je iets installeert. Dat zijn allemaal filmpjes zonder interactieve mogelijkheden, niet vooraf gescript etc.
Kan een stuk beter, strakker, professioneler.
Moet ik ze daarom maar niet meer maken?

p.s. maar natuurlijk mag je vinden dat deze filmpjes niks voor jou zijn. Ik geloof ook niet in ‘one size fits all’. :-)