jan 212009
 


Het klonk als best een aardige nieuwe feature toen ik het las op Techcrunch. Slideshare maakt het namelijk mogelijk om, nadat je een presentatie toegevoegd hebt vanuit hun website YouTube filmpjes in die presentatie toe te voegen. Dat zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om filmpjes die je live tijdens het geven van de presentatie liet zien, ook bij de versie op Slideshare beschikbaar te maken.
Het werkt zowel bij het bekijken van de presentaties op de Slideshare website als bij embedded versies.

Maar de presentatie van Slideshare zelf waarin ze de feature toelichten, die je hierboven kunt zien, maakt eigenlijk al duidelijk wat mijn probleem is. Ze voegen namelijk de default, lage resolutie versie van filmpjes van YouTube in. Dat kan op zich best aardig zijn voor ‘gewone’ filmpjes, maar zoals je in de presentatie ziet is het voor screencasts helemaal niks. Daarvoor heb je juist die hogere kwaliteit opties voor nodig die YouTube sinds ruim een maand biedt.

Ik heb een reactie achtergelaten bij de presentatie, wie weet passen ze het aan, zou een heel kleine aanpassing in de code moeten zijn, en dan wordt de feature interessanter.

Bijkomend punt om in de gaten te houden: als je dit bijvoorbeeld wilt gebruiken als manier om bijdragen voor je portfolio te maken en je wilt niet dat iedereen dat zomaar kan zien maar bijvoorbeeld alleen je docent, dan wordt het wat moeilijker: Slideshare maakt het mogelijk om een presentatie voor slechts een beperkte groep zichtbaar te maken, YouTube heeft die optie voor filmpjes, maar die kun je niet gebruiken als je de filmpjes in Slideshare wilt invoegen, daarvoor moeten ze voor iedereen zichtbaar zijn.

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor SlideShare komt met YouTube video’s in presentaties  Tags:
jan 212009
 
The Horizon Report 2009 - Klik voor grotere versie

Via de Educause-website is vanaf nu de 2009-editie van het Horizon Report te downloaden. Waar Gartner een hele curve nodig heeft om haar hype-cycle van de ontwikkeling van technologieën te beschrijven, daar volstaat het Horizon Report (PDF!) met het beschrijven van zes technologische ontwikkelingen die voor het onderwijs relevant zijn of gaan worden.
Daarbij maken ze de driedeling in waarschijnlijke termijn waarop ze zullen doorbreken: volgend jaar, binnen 2-3 jaar en over 4-5 jaar. In het rapport kun je voor elk van de zes technologieën een beschrijving van de ontwikkelingen, de relevantie voor het onderwijs en verwijzingen naar (online) voorbeelden van gebruik en toepassing vinden. Ik zal hieronder de onderwerpen heel kort even aanstippen:

In de eerste groep ‘volgend jaar‘ zijn te vinden de mobieltjes/smartphones (mobiles), de apparaten waarmee je kunt mailen, foto’s kunt maken, audio en video-opnames kunt maken, internetten en ja ook nog bellen. Deze toestellen werden natuurlijk al gebruikt in het onderwijs maar het rapport geeft aan dat ze nu echt gaan doorbreken.

Ook in die eerste groep ‘volgend jaar‘ staat Cloud Computing. Ik weet er eigenlijk geen mooi Nederlands woord voor, maar het idee erachter is dat we het bij data niet meer hebben om bestandjes op een specifieke harde schijf in een specifieke computer in een specifieke ruimte, maar dat die data (en ook de applicaties) ergens (in de wolk) vertoeven. Waar fysiek precies is niet relevant. Wat relevant is dat je op een bepaald moment, als dat nodig is, over meer capaciteit kunt beschikken en dat je niet onnodig veel capaciteit die je nu nog niet gebruikt hoeft te reserveren/in te kopen. Dat is nodig bij grote data-intensieve toepassingen, waar onze leeromgevingen ook steeds vaker toe gaan behoren. Zie ook de presentatie van Werner Vogels van Amazon (verhaal + presentatie op Slideshare) van tijdens de Onderwijsdagen 2008.

In de categorie 2-3 jaar vinden we locatiegebonden diensten (geo-everything) en het persoonlijke web (the personal web). Met de opkomst van mobiele apparaten die weten waar je bent wordt het gebruik daarvan bij het aanbieden van informatie, resultaten op zoekopdrachten etc. ook veel logischer. Jet persoonlijke web heeft betrekking op de persoonlijk set van tools die gebruikers om zich heen verzamelen om om te kunnen blijven gaan met de groeiende hoeveelheid informatie die op hen af komt en waar zij zelf ook aan willen bijdragen. Lees verder….

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor The Horizon Report editie 2009 over Emerging Technologies is verschenen  Tags: