Via een collega kwam ik gisteren op de Web2Rights website terecht. De site is het resultaat van een JISC project en heeft als doel om de projecten die via JISC gefinancierd worden handvatten te bieden bij het bepalen van de verschillende regels waar ze zich aan moeten houden bij het gebruik van materiaal van anderen en de verschillende licenties waar ze mee te maken kunnen hebben bij het beschikbaar stellen van eigen materiaal.
Daarbij gaat het dan niet alleen om content, maar ook om software. En niet alleen om materiaal van docenten, maar ook van studenten of van anderen.
Een ruim veld dus en dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat ze daarom ook een complete beslissingsboom kunnen aanbieden (zowel als PDF als via een online tool) waarmee je door de verschillende vragen te beantwoorden precies kunt zien welke materialen je moet doorlezen of voor jou relevant zijn.
Nadeel is dat het daarmee best wel afschrikwekkend wordt. Het aantal doorverwijzingen is best groot en je zult heel wat PDF documenten moeten downloaden en lezen voordat je de details allemaal voorbij hebt zien komen.
Dat kun je zo’n site natuurlijk eigenlijk ook niet aanrekenen. Het lijkt me hoogstens juist weer een extra voorbeeld dat laat zien dat de regels rond auteursrecht gewoon veel te complex zijn, zeker voor gewone leken zoals wij.
Het filmpje is de moeite waard om even te bekijken, het is luchtig vormgegeven maar bevat al veel informatie over de uitdagingen waar je voor staat.