Is een HDTV flauwekul?

Panasonic 103 inch 1080p Plasma HDTV (foto door: shawnblog)

Ik kreeg via de mail een vraag van een aantal studenten die een artikel aan het schrijven waren over de zin of onzin van HDTV. Ze vroegen daarover mijn mening. Zelf gaven ze wel al aan zo hun bedenkingen te hebben:

“Uit mijn eigen onderzoek blijkt namelijk dat het kopen van een FullHD-toestel niet alleen duur is, maar wellicht ook overbodig. De content die aangeboden wordt in HDformaat is gering en kost extra geld. Volgens een overheidrapport zal pas rond 2020 de tv-standaard 1080p zijn. Dat betekent dat tot die tijd een FullHD tv misschien overbodig is? Is de aanschaf van een HDtoestel geldklopperij of betaald het zich op korte termijn terug?
In de kern van mijn artikel wil ik besluiten of HDTV (televisietoestel, maar ook signaal) rendabel en/of interessant is, voor studenten met een krappe kas.”

Ik vond het een goede vraag, maar wilde hem liever in de vorm van een blogpost beantwoorden. Niet alleen geeft dat ook anderen de mogelijkheid om te reageren, te corrigeren of aan te vullen. Het maakt straks het vermelden van een bron ook een stuk gemakkelijker. ;-)
Even een disclaimer: ik ben zeker geen expert als het gaat om de technologie achter TV’s of HDTV in het bijzonder. Maar ik heb er wel een persoonlijke mening over.

Geldklopperij?
Laat ik beginnen met de vraag ‘geldklopperij of betaald het zich op korte termijn terug?’. Mij lijkt dat terugverdienen sowieso een onzinnige vraag is als je zo’n TV als particulier/student/consument koopt. Die TV gaat geen geld opleveren. En zelfs al besluiten alle omroepen per 1-1-2010 over te stappen op het uitzenden van TV in full-HD formaat, dan nog lijkt me dat je niet over terugverdienen kunt spreken.

Maar toen wij zelf een nieuwe TV kochten een jaar of zo geleden (onze oude beeldbuis TV van 51cm ging stuk) was al duidelijk dat je nauwelijks nog keuze uit modellen met beeldbuis had. Dus werd het een LCD TV, vooral ook omdat we zelf een maximum budget hadden gesteld dat ruim onder de 1000 euro lag. Daarom vielen Plasma schermen sowieso al af. En als je toen ging kijken in de categorie tot zo’n 700 euro, dan was er simpelweg geen Full HD TV te vinden. Dat is nu anders. Kieskeurig.nl laat op het moment 57 resulaten zien in die prijsklasse. En zelfs in de categorie tot 500 euro kun je er eentje vinden. Afmetingen
Goed, prijs hoeft dus nu geen echte belemmering meer te zijn. Andere belangrijke vraag is dan: hoe groot moet of mag het toestel zijn?

Deels is dat persoonlijke voorkeur. Wij hadden een beeldbuis toestel met een beelddiagonaal van 51cm. Nu hebben we een breedbeeld LCD TV met een beelddiagonaal van 61cm. Niet groot zullen de meest mensen zeggen. Zoek je een TV met die afmetingen dan zul je geen Full HD toestellen vinden. Die zijn dan allemaal 720p of daarbij in de buurt. Voor zulke ‘kleine’ scherm heeft een hogere resolutie geen nut. Dat verschil zie je namelijk niet.

Nou zou dat ook het geval zijn bij toestellen van 81cm terwijl je die dus wel vaak als Full HD toestellen ziet. Maar als je de prijzen vergelijkt dan zie je dat het daar eigenlijk niet zo veel uitmaakt. De meeste toestellen met een beelddiagonaal van 66cm die je bij Kieskeurig.nl ziet kosten zo’n 500 euro, de goedkoopste TV met een beelddiagonaal van 81cm (de LG 32LG5700) kost net zoveel.

Wat wil je er op bekijken?
Als onze oude TV niet was stuk gegaan dan had ik geen enkele reden gehad om de TV te vervangen door een breedbeeld TV die 720p HD (1280×720) of full HD (1920×1080) aan zou kunnen.

Dat is inmiddels een beetje anders. De publieke omroepen zenden tegenwoordig ook in breedbeeld uit. Nu heb ik daar dus geen balken boven en onder het beeld.
Maar mis ik nu wat omdat ik een HDTV heb die ‘slechts’ 720p aan kan? Nee.

Ik heb nog een ‘gewone’ digitale TV encoder van UPC. Geeft geen slecht beeld (het analoge beeld was al niet slecht), maar nog geen HD. Heeft UPC wel, maar het aanbod van zenders is maar heel beperkt. Dus daar heb ik die HD resolutie niet voor nodig.

Ik heb (privé) nog geen HD videocamera waarmee ik video’s zou kunnen maken die ik op full HD resolutie zou kunnen bekijken.
Ook nog geen blu-ray speler ter vervanger van mijn DVD speler, zelfs nog geen speler die via upscaling mijn DVD’s wat beter laat uitzien op mijn HD TV. Ook geen Playstation 3 in huis waarmee ik spellen zou kunnen spelen die 1080p kunnen benutten.

Video’s die ik van internet download zijn in het beste geval ergens in de buurt van 1280×720, maar in de regel zijn die vanwege het wat klein willen houden van de omvang eerder kleiner dan groter.

Conclusie
Als ik alles op een rijtje zet dan heb ik zelf dus wel een reden om een breedbeeld TV te hebben maar geen of nauwelijks reden voor HDTV. Of dat dan full HD is of niet maakt me dan helemaal niets uit.

En dus zou ik het volgende doen:
1) kijk eerst naar het budget dat je hebt/wilt besteden;
2) bepaal welke maximale beelddiagonaal je zoekt;
3) bekijk alle andere features (aansluitingen, helderheid, contrast, garantie etc)
4) vergelijk de beoordelingen op sites als kieskeurig.nl
5) ga naar een winkel om het ding in actie te zien (en om te kijken of je hem niet heel lelijk vindt)
6) en als je dan nog twijfelt tussen een aantal modellen, ja dan zou je kunnen laten meespelen of een toestel full HD is of niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
André
André
13 jaren geleden

ik wil daar graag de tips aan toevoegen die ik toegepast heb bij de aanschaf van een audio-installatie:
1) neem de cd (of dvd) mee die je goed kent en laat deze op verschillende apparaten afspelen
2) neem de tijd en ga niet op zaterdagmiddag shoppen. Maandagmiddag is bijvoorbeeld gunstiger.
3) Als je weet wat je wilt, zoek dan het goedkoopste adres uit (of onderhandel)