Is een HDTV flauwekul?

 Gepubliceerd door om 20:17  Media
jan 142009
 
Panasonic 103 inch 1080p Plasma HDTV (foto door: shawnblog)

Ik kreeg via de mail een vraag van een aantal studenten die een artikel aan het schrijven waren over de zin of onzin van HDTV. Ze vroegen daarover mijn mening. Zelf gaven ze wel al aan zo hun bedenkingen te hebben:

“Uit mijn eigen onderzoek blijkt namelijk dat het kopen van een FullHD-toestel niet alleen duur is, maar wellicht ook overbodig. De content die aangeboden wordt in HDformaat is gering en kost extra geld. Volgens een overheidrapport zal pas rond 2020 de tv-standaard 1080p zijn. Dat betekent dat tot die tijd een FullHD tv misschien overbodig is? Is de aanschaf van een HDtoestel geldklopperij of betaald het zich op korte termijn terug?
In de kern van mijn artikel wil ik besluiten of HDTV (televisietoestel, maar ook signaal) rendabel en/of interessant is, voor studenten met een krappe kas.”

Ik vond het een goede vraag, maar wilde hem liever in de vorm van een blogpost beantwoorden. Niet alleen geeft dat ook anderen de mogelijkheid om te reageren, te corrigeren of aan te vullen. Het maakt straks het vermelden van een bron ook een stuk gemakkelijker. ;-)
Even een disclaimer: ik ben zeker geen expert als het gaat om de technologie achter TV’s of HDTV in het bijzonder. Maar ik heb er wel een persoonlijke mening over.

Geldklopperij?
Laat ik beginnen met de vraag ‘geldklopperij of betaald het zich op korte termijn terug?’. Mij lijkt dat terugverdienen sowieso een onzinnige vraag is als je zo’n TV als particulier/student/consument koopt. Die TV gaat geen geld opleveren. En zelfs al besluiten alle omroepen per 1-1-2010 over te stappen op het uitzenden van TV in full-HD formaat, dan nog lijkt me dat je niet over terugverdienen kunt spreken.

Maar toen wij zelf een nieuwe TV kochten een jaar of zo geleden (onze oude beeldbuis TV van 51cm ging stuk) was al duidelijk dat je nauwelijks nog keuze uit modellen met beeldbuis had. Dus werd het een LCD TV, vooral ook omdat we zelf een maximum budget hadden gesteld dat ruim onder de 1000 euro lag. Daarom vielen Plasma schermen sowieso al af. En als je toen ging kijken in de categorie tot zo’n 700 euro, dan was er simpelweg geen Full HD TV te vinden. Dat is nu anders. Kieskeurig.nl laat op het moment 57 resulaten zien in die prijsklasse. En zelfs in de categorie tot 500 euro kun je er eentje vinden. Lees verder….

Auteursrecht en Web 2.0

 Gepubliceerd door om 06:53  Onderwijs
jan 142009
 


Bekijk de video op YouTube

Via een collega kwam ik gisteren op de Web2Rights website terecht. De site is het resultaat van een JISC project en heeft als doel om de projecten die via JISC gefinancierd worden handvatten te bieden bij het bepalen van de verschillende regels waar ze zich aan moeten houden bij het gebruik van materiaal van anderen en de verschillende licenties waar ze mee te maken kunnen hebben bij het beschikbaar stellen van eigen materiaal.
Daarbij gaat het dan niet alleen om content, maar ook om software. En niet alleen om materiaal van docenten, maar ook van studenten of van anderen.

Een ruim veld dus en dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat ze daarom ook een complete beslissingsboom kunnen aanbieden (zowel als PDF als via een online tool) waarmee je door de verschillende vragen te beantwoorden precies kunt zien welke materialen je moet doorlezen of voor jou relevant zijn.
Nadeel is dat het daarmee best wel afschrikwekkend wordt. Het aantal doorverwijzingen is best groot en je zult heel wat PDF documenten moeten downloaden en lezen voordat je de details allemaal voorbij hebt zien komen.

Dat kun je zo’n site natuurlijk eigenlijk ook niet aanrekenen. Het lijkt me hoogstens juist weer een extra voorbeeld dat laat zien dat de regels rond auteursrecht gewoon veel te complex zijn, zeker voor gewone leken zoals wij.

Het filmpje is de moeite waard om even te bekijken, het is luchtig vormgegeven maar bevat al veel informatie over de uitdagingen waar je voor staat.

 Reacties uitgeschakeld voor Auteursrecht en Web 2.0  Tags: