jan 092009
 


Janet Galore laat in ruim zeven minuten zien hoe je in het onderwijs in de toekomst gebruik zou kunnen maken van nieuwe Microsoft technologieën. Heerlijk zulke filmpjes. Even voor de duidelijkheid: het gaat me er helemaal niet om dat dit een filmpje is van Microsoft, zie het gewoon als Leverancier X.

Bij filmpjes als dit vraag ik me altijd meteen een heleboel dingen af:

Welk onderwijs gaat dit over? Ze heeft het over een professor, maar de simulaties zijn redelijk basic, middelbaar school niveau.
En ik mag hopen dat het niet alleen bij leuke bekijken van leuke 3D modelletjes van hersenen blijft als studenten daar leren. Maar dan komen we toch al weer snel terug bij het lezen van tekst. Aanwijzingen van anderen in de content zijn leuk, maar hoe voorkom je hier mega-SPAM?

Belangrijk verschil is dat het systeem heel veel van mij en mijn studie weet. Het geeft achtergrondinformatie, weet wat relevant is en minder relevant. Hoe zit dat met zorgen op het gebied van privacy? Wie beheert dat systeem dat zo veel van mij weet? Zeker omdat het al mijn aantekeningen en werkstukken van basisschool tot universiteit opslaat. Wie heeft daar nog meer toegang toe?

De toepassing op de Surface tafel is overigens wel heel magertjes. Ze doet niet meer dan het slepen en ‘delen’ van leuke informatie met anderen. Ze maakt niets nieuws.
Hebben we straks overigens het toetsenbord en muis eindelijk uitgebannen?

Kortom, heel veel vragen. Technisch gezien bestaat de hardware en software om dit filmpje te maken helemaal (al zal het nog niet allemaal commercieel beschikbaar zijn), de zware uitdaging zal de organisatie er omheen zijn.

N.B. De Microsoft servers hebben het vanavond een beetje druk vanwege de Windows 7 bèta download, dus het laden van het filmpje kan even duren.

jan 092009
 
cyber-shot - Klik voor grotere versie

Bij Gizmodo doen ze heel lacherig over de nieuwe Sony Cyber-shot DSC-G3. En het voorspelt dan ook niet veel goeds voor hun ongetwijfeld aanstaande review. Toch verwijs ik juist even naar hun pagina omdat zij foto’s van de interface hebben die ik niet zo snel op de Sony website kon vinden.
Hoe dan ook, zoals ik het lees is de Sony Cyber-shot DSC-G3 wat de Eye-Fi nooit zal kunnen worden: een volledige, geïntegreerde oplossing voor het meteen via wifi uploaden van (een selectie) van je gemaakte foto’s en video’s vanuit je fototoestel.
Belangrijk voordeel van deze geïntegreerde oplossing is namelijk dat er een ‘browser’ ingebouwd zit waarbij je dus op het toestel kunt kiezen waar je de foto’s en video’s naar toe wilt uploaden. De extra screenshots bij Gizmodo laten zien dat je op het toestel de login gegevens kunt invoeren etc. Je hebt dus geen laptop meer nodig om de diensten te setuppen en ik neem aan dat je tijdens het uploaden een zichtbare voortgangindicatie krijgt.

Een prijskaartje van $500,- is natuurlijk heftig, maar bij dit soort camera’s kun je verwachten dat die prijs binnen een paar maanden een paar honderd dollar daalt.
Wel zullen ze natuurlijk dan ook Flickr ondersteuning moeten toevoegen, want anders heeft het allemaal geen nut.

 Reacties uitgeschakeld voor Sony Cyber-shot DSC-G3 – directe upload van foto’s via wifi  Tags: