dec 162008
 


Vanochtend heb ik bij het Platform Onderwijs & ICT van Fontys een presentatie verzorgd over auteursrecht. Aanleiding daar voor was een besluit van de Raad van Bestuur waarmee het voor opleidingen en afdelingen binnen Fontys nu ook formeel toegestaan is om leermaterialen voorzien van een Creative Commons licentie beschikbaar te maken.

Dat lijkt heel logisch, maar dat is het niet. Vaak doen docenten of afdelingen dat wel, maar is er geen formele grond waarop ze dat recht hebben gekregen binnen hun onderwijsinstelling. Terwijl het dan wel vaak om materiaal gaat waar de onderwijsinstelling auteursrechthebbende van is.

Dit besluit om de BY-NC-ND en BY-NC-SA licenties toe te staan heeft dus praktische gevolgen omdat het het ook mogelijk maakt om op de juist manier materiaal van anderen dat voorzien is van een Creative Commons licentie in je lesmateriaal op te nemen. Anderzijds heeft het ook een signaalfunctie.

Reden genoeg dus om dit vandaag te komen toelichten. De presentatie is ook opgenomen en staat hier online. Hij duurt iets meer dan een half uur.

Wie kent nog meer onderwijsinstellingen die dit formeel ook geregeld hebben voor onderwijsmateriaal?

SlideShare uitbreidingen

 Gepubliceerd door om 06:48  Tools
dec 162008
 
Slideshare documenten - Klik voor grotere versie

Ik ging naar de developers pagina’s van Slideshare vanwege hun nieuwe PowerPoint 2007 plugin (daarover zometeen meer). En daar zag ik dat ze niet alleen een presentatie over die plugin en een filmpje bij Vimeo beschikbaar hadden, maar ook een document.
En dat document werd gewoon in de pagina weergegeven. Maar het document stond niet bij Scribd, het stond gewoon bij Slideshare zelf. Nou heb ik vast niet zitten opletten, maar ik kende die optie bij Slideshare nog niet.
Opties voor bestandsformaten zijn: Microsoft Office: doc, rtf, xls; OpenOffice: odt, ods en natuurlijk mag het ook een pdf zijn. Lees verder….