Presentatie over Auteursrecht bij Fontys


Vanochtend heb ik bij het Platform Onderwijs & ICT van Fontys een presentatie verzorgd over auteursrecht. Aanleiding daar voor was een besluit van de Raad van Bestuur waarmee het voor opleidingen en afdelingen binnen Fontys nu ook formeel toegestaan is om leermaterialen voorzien van een Creative Commons licentie beschikbaar te maken.

Dat lijkt heel logisch, maar dat is het niet. Vaak doen docenten of afdelingen dat wel, maar is er geen formele grond waarop ze dat recht hebben gekregen binnen hun onderwijsinstelling. Terwijl het dan wel vaak om materiaal gaat waar de onderwijsinstelling auteursrechthebbende van is.

Dit besluit om de BY-NC-ND en BY-NC-SA licenties toe te staan heeft dus praktische gevolgen omdat het het ook mogelijk maakt om op de juist manier materiaal van anderen dat voorzien is van een Creative Commons licentie in je lesmateriaal op te nemen. Anderzijds heeft het ook een signaalfunctie.

Reden genoeg dus om dit vandaag te komen toelichten. De presentatie is ook opgenomen en staat hier online. Hij duurt iets meer dan een half uur.

Wie kent nog meer onderwijsinstellingen die dit formeel ook geregeld hebben voor onderwijsmateriaal?

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Toon
Toon
15 jaren geleden

Bij Klasse hebben we in elk geval al onze teksten met een Creative Commons licentie beschikbaar gemaakt. De signaalfunctie is daar ook niet vreemd aan.