OLPC XO v.s. Intel Classmate

 Gepubliceerd door om 09:29  Leertechnologie
okt 022008
 
EEE PC en OLPC XO

Het is al weer een tijdje geleden dat ik in Maastricht bij Frits Hoff op bezoek was. En sindsdien is het ook angstvallig stil gebleven rond OLPC initiatieven in Nederland. Ik ben dan ook blij dat ik het bericht “Nieuwe tegenslag voor kinderlaptop OLPC” dat vandaag op Webwereld.nl kan aanvullen met wat verhalen van Frits over de OLPC. Sinds mei heeft Frits, samen met Karel van der Esch de stichting OpenWijs.nl opgericht rondom het concept OLPC: eerlijk, duurzaam, open, multicultureel en elektronisch onderwijs. We willen dat ondersteunen in alle leersituaties van de non-profit markt. Je kunt hun flyer hier downloaden (PDF)

Frits schrijft verder: Het eerste project in het basisonderwijs start binnenkort officieel maar de voorbereidingen van de lessen zijn al sinds half augustus bezig. Leuk om te zien dat ook sceptische docenten die niets met ICT hebben toch enthousiast raken, helemaal als ze zien wat kids er mee uithalen.
Het is echt een doordacht apparaat met gebruiksvriendelijke software. De ontwikkelingen gaan maar door, zo is er net een XOget gemaakt waarmee je heel eenvoudig kunt updaten en deleten, iets wat met Linux vaak niet het geval is.
Een blinde ICT adviseur heeft met zijn blinde vrienden de text-to-speech bijna klaar in het Nederlands, dat zou mij als ziende nog niet lukken.
Een tiental andere projecten zijn in voorbereiding en zo kom je in contact met mensen die al hun energie steken in ontwikkelingslanden. Deze week geweldig gesprek gehad, om 7u ’s ochtends (!), met een mevrouw die 3000 kids helpt vanuit een educatief centrum in Ghana.
Vanmiddag kennis gemaakt met de studenten van UNU-Merit (1 Ghanees, 1 Rus, 1 Vietnamees) die onderzoek hebben gedaan naar hoe je de mensen in arme landen kunt helpen: stuur geen geld meer maar stuur human capital. Zorg voor kennisoverdracht, verbeter het onderwijs. En zet ICT in zodat ook zij beschikken over alle kennis die maar beschikbaar is. En zo kwamen ze bij OLPC en ons uit.

Het samenwerken met dergelijke bevlogen mensen geeft me de kracht om door te gaan, ook al gaat het allemaal niet zo snel als ik had gewild.
De eerste 220 XO’s komen binnenkort aan in NL en onze donorlanden, niet veel maar toch een hoop geld. We hopen snel een webshop online te hebben zodat G1G1
[Pierre: Give one Get one, je betaald er 2, eentje gaat naar een donorland en eentje krijg jij] in Nederland, wellicht Europa, mogelijk wordt.

Je kunt via dit formulier nu al geld doneren voor het project.

OLPC XO v.s. Intel Classmate?
Waarom nou de titel “OLPC XO v.s. Intel Classmate” boven dit bericht? Nou eigenlijk om te benadrukken dat het daar juist helemaal niet om gaat.
Natuurlijk, voor mij als geek wel. Ik ga er zondermeer vanuit dat Frits me nu zodra het kan een exemplaar van die OPLC XO stuurt zodat ik er wat langer mee kan spelen dan 5 minuten. En als er iemand van Intel meeleest die me aan een Classmate kan helpen, dan wil ik die ook heel graag reviewen. Op basis van wat ik van de apparaten weet/gelezen heb acht ik de kans groot dat ik dan de voorkeur aan die van Intel geef.

Veel belangrijker en relevanter is echter wat er omheen gebeurt en wat er met/dankzij de apparaten gebeurt. En vanuit dat oogpunt bekeken verdiend de OLPC XO minstens net zo veel waardering als de Classmate. Want zonder OLPC XO was er niet eens een Classmate geweest.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.