Intel Tablet PC voor in de klas

De OLPC gaat het waarschijnlijk niet redden. Deels als gevolg van problemen intern bij de organisatie, voor een groot deel ook wel als gevolg van de tegenwerking van de andere marktpartijen. Twee daarvan, Intel en Microsoft, kun je terugvinden in de aangekondigde nieuwe versie van de Intel Classmate.

En hoewel je heel principiële discussies kunt voeren over hoe erg het is dat juist Intel en Microsoft aan de basis staan van dit apparaat, vind ik het gewoon interessante ontwikkelingen.
Wat de OLPC en zeker ook de ASUS eeePC hype voor elkaar gekregen hebben is dat leveranciers zich (ook) richten op het ontwikkelen van betaalbare, lichte, compacte ‘netbooks’.

De Classmate zal waarschijnlijk zo’n $400,- (en dus ga ik uit van 400 euro) gaan kosten. Een veel realistischer bedrag dan de $100,- die de OLPC voor ogen had. De specificaties die Intel nu beschrijft zijn vergelijkbaar met de modellen die ASUS ook voor die prijs op de markt zet, met een aantal extra voordelen.

De Classmate richt zich duidelijk meer op iets minder barre omgevingen dan de OLPC, maar wordt wel ontwikkeld met gebruik in het onderwijs en gebruik door kinderen voor ogen. Dat betekent dat het apparaat stevig uitgevoerd is. Ik hoop overigens dat ze het gewicht laag hebben weten te houden. De OLPC was te zwaar vond ik en voor een Tablet versie, waar je mee rond wilt kunnen lopen is dat helemaal van belang.

Het zal duidelijk zijn (zie o.a. deze post) dat ik een fan ben van beeldschermen die je mag aanraken. En al helemaal als je ze zowel met je vingers (handig/snel) als met een pen (precies/nauwkeurig) kunt gebruiken. De Classmate houdt er zelfs rekening mee dat je met je hand op het scherm leunt.

De software boven op Windows XP ziet er nog een beetje basaal uit. Het opstarten van de rekenmachine vind ik nou niet het meest sensationele van een onderwijstoepassing.

En last but not least: een belangrijk nadeel van het gebruik van XP blijft het feit dat het geen Nederlandstalige handschriftherkenning heeft. En dat is nou eenmaal een van dé goedwerkende uitbreidingen in Vista.

Kortom: het is nog lang niet het einde van de weg, maar een interessante stap.

Andere berichten over Classmate:
* Intel unveils Classmate PC tablet
* Hands On With Intel’s Tablet Style Classmate
* Video preview: Meet the new convertible Classmate from Intel

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Remko Boers
15 jaren geleden

Wij gebruiken al jaren gewone laptops in de klassen (basisonderwijs: groep 1 t/m 8 ). Er is geen leerkracht of kind dat vraagt om een tabletpc. De zwakke punten in het gebruik van de laptop zijn de netwerkverbindingen, de batterij en de scharnieren. (En niet het beeldscherm; ook niet bij stevig duwen…)
Wij gebruiken de laptops wel bekabeld. Een proef met een draadloos netwerk beviel helemaal niet. De leerkrachten kunnen de foutmeldingen bij een draadloos netwerk over het algemeen niet zelf oplossen, bij bekabeld wel.

Voor zover ik weet, nodigen tabletpc’s uit om de scharnieren lekker uit te proberen. Dat moet je niet willen met kinderen.
En over handschriftherkenning: laat kinderen eerst maar eens een net handschrift ontwikkelen met ‘echte’ materialen.

Dit allemaal gezegd hebbende ben ik stiekem toch ook erg benieuwd naar tabletpc’s en het gebruik ervan in het (basis)onderwijs. :-)

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Remko,
Ha, goed om te weten. Ik ga er overigens vanuit dat ze juist ook bij deze Classmate de scharnieren wat robuuster (moeten) maken. Want inderdaad, bij de HP/Compaq Tablet PC die we hier hebben is dat het (zo te zien) meest kwetsbare punt/

Pierre
15 jaren geleden

Zie ook deze kritische review bij Gizmodo. Zij vinden dat er eigenlijk nog niet zo veel nieuws onder de zon is.