Linux op een USB Stick – QEMU v.s. VirtualBox

Sun VirtualBox - Klik voor grotere versie

Een paar dagen geleden kwam ik toevallig bij een interessante website: Pendrivelinux.com Op die site werden een aantal “Linux op een USB Stick” opties uitgelegd. Daarbij zowel opties waarvoor je de computer opnieuw moet opstarten vanaf de USB Stick als opties waarbij je de Linux omgeving in een venster in Windows kunt openen.

Interessant daarbij was de “All In One Pendrivelinux 2008” versie. Daarbij hoef je alleen maar een ZIP-bestand te downloaden, uit te pakken, naar je USB stick te kopiëren en je hebt een werkende Linux stick bij je die je ook op andere computers kunt gebruiken.

Wat daarbij niet verteld wordt, en wat ik toch wel heel relevant vind is dat daarbij op de computer waarop je die USB stick gebruikt ongevraagd een aantal DLL-bestanden geïnstalleerd worden die na afloop niet weer verwijderd worden. Toegegeven, ze zeggen niet dat het niet het geval is, maar waarschuwen je ook niet voor dit feit.
Wat blijkt namelijk het geval te zijn. De site maakt gebruik van een virtualisatie tool genaamd QEMU. Die zorgt ervoor dat die Linux omgevingen in een venster in Windows XP kunnen draaien. Het is een open source omgeving, maar niet de meest snelle. QEMU kan echter wél werken zonder dat er iets op het gastsysteem geïnstalleerd hoeft te worden.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld QEMU-Puppy. Dat kun je downloaden, op een USB stick zetten, geen enkel probleem.

Er is echter ook een “versneller” voor QEMU genaamd KQEMU. En die moet dus een aantal bestanden op het gastssyteem installeren. En dat is wat gebruikt wordt door de downloads op PendriveLinux.com

Zoals gezegd, geen echte ramp, maar wel iets om te weten.
Overigens ging ik pas op zoek naar informatie over de gebruikte software toen bleek dat het opstarten van de Linux images allemaal niet zo lekker ging en als het al ging heel erg traag liep.
Ik had naast de All In One Pendrive download ook de instructies gevolgd om Xubuntu 8.04.1 te draaien en ook daarvan was de snelheid niet werkbaar.

Maar als ik toch iets moet installeren op mijn computer om een Linux distributie te draaien, dan zijn er alternatieven. Ik had namelijk al ervaring met VirtualBox, tegenwoordig na de overname door Sun heet het programma “Sun xVM VirtualBox”. Ik heb de nieuwste versie 1.6.4 geïnstalleerd en daarmee verwezen naar dezelfde ISO van de Live CD van Xubuntu 8.04.1 als dat ik eerder gebruikt had. En het snelheidverschil tussen de twee was heel groot.
Ook in VirtualBox draait de Linux omgeving niet zo snel als dat die (waarschijnlijk) zou doen als ik rechtstreeks van CD zou booten of als ik hem zou installeren, maar voor het gewoon uitproberen van een paar programma’s (Firefox op Linux bijvoorbeeld) werkt het prima.

En dus heb ik alle resten van KQEMU die ik kon vinden verwijderd en blijf ik gewoon bij VirtualBox.
Blijft toch wel jammer. Als QEMU snel genoeg zou hebben gewerkt dan zou je dus die Live CD’s gewoon in een venster kunnen draaien op een Windows omgeving zonder dat je daar software voor hoeft te installeren. En dat is voor af-en-toe gebruikers heel handig.