Vergezichten…..

SL Panorama - Klik voor grotere versie

Als ik zeg dat er het hele weekend niets in Google Reader voorbij kwam dat de moeite waard was om over te schrijven dan overdrijf ik (en beledig ik waarschijnlijk een aantal mensen). Maar ook over mijn eigen geknutsel dit weekend was eigenlijk niet zo heel veel te vertellen. Het leverde namelijk nog niet echt toonbare resultaten op.
Ik was bij het weblog van Digital Urban terecht gekomen. Dat is het bedrijf achter de mooi ‘panorama bollen’ op het Nature eiland in Second Life (SLURL).
Helaas vertellen ze niet hoe ze die maken. Op mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik wel deze post tegen over het maken van panorama’s in Second Life, maar dat proces werkt net de andere kant op. Natuurlijk moest ik dat toch even proberen nadat ik de verzameling van panorama’s gezien had die Torley gemaakt heeft.

Weer andere varianten op dit thema waren het maken van een panorama op basis van Google Earth en het plaatsen van een panorama op Google Earth. Zag gemakkelijker uit dan het was toen ik het zelf ging proberen.

Daar weer door getriggerd heb ik nog gekeken naar mogelijkheden om zelf goedkoop een houder te maken voor op een statief die er voor kan zorgen dat je betere panorama foto’s kunt maken. Aangezien we van de zomer naar Noorwegen gaan en ik verwacht daar veel mooie vergezichten tegen te komen zou dat van pas kunnen komen.
Het is echter gebleven bij bekijken van de handleiding. Kortom, geen productief weekend wat dat betreft.

[update 22:56 uur] Voor wie het wil zien ‘bewegen’ en Quicktime geïnstalleerd heeft staan. Ik heb met Pano2QTVR 1.6 een QTVR versie gemaakt. Zonder ‘boven’ en ‘onder’ kant van het beeld en in lage resolutie, maar daardoor is hij ook snel te downloaden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Frank Biesta
Frank Biesta
14 jaren geleden

Pierre, mijn two cents’ worth: ik heb zelf de afgelopen vakantie een paar keer geëxperimenteerd met het maken van foto’s voor een panorama. Met Panorama Studio heb ik de losse foto’s aan elkaar geplakt. Goedkoop en, naar mijn idee, prima programma om mooie panorama’s te maken. Zie de voorbeelden bij de link. Het programma zoekt zelf de overeenlappende delen van de foto’s op.

Scheelt misschien weer gesleep met statief en zo in Noorwegen?

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Frank,

Maar het een (een goed programma) maakt het andere toch nog niet overbodig?
Eigenlijk had ik gehoopt een betaalbare lens of zo te vinden waarmee ik in één shot een compleet 360 graden beeld kon maken.

Frank Biesta
Frank Biesta
14 jaren geleden

Hi Pierre,

Klopt. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe perfect je een en ander wilt krijgen. Ik kwam hier overigens een flinke hoeveelheid tips tegen over het maken van panoramafoto’s (waarschijnlijk had je hem al gevonden). Heb ik er zelf ook weer wat bijgeleerd. Succes.

duimdog
14 jaren geleden

Zoals je weet maak ik zeer regelmatig panoramafoto’s.
De belangrijkste eis bij het maken van de foto’s is dat het punt waaromheen je je camera draait (zowel horizontaal als verticaal) zo nauwkeurig mogelijk overeenkomt met het brandpunt van je lens.
Je hebt daar prachtige panoramakoppen voor waarmee je dat tot op de tiende mm nauwkeurig kunt instellen en waarmee je ook precies weet hoeveel je je camera moet draaien. Die koppen zijn echter duur en volumineus.
Het grootste deel van mijn panoramafoto’s maak ik eigenlijk gewoon uit de hand waarbij ik zo goed mogelijk die draaipunt-regel probeer aan te houden. In de praktijk blijkt dat (voor mijn doel) goed genoeg te werken. Voor op mijn (mini)statief heb ik een doodsimpel beugeltje gemaakt (zie de foto bij deze post op m’n weblog. Dat beugeltje zorgt er ten eerste voor dat bij verticaal geplaatste camera die draaipuntregel weer klopt en bovendien kan ik de camera dan in een andere hoek draaien voor meerdere "rijen".
Eenmaal de foto’s gemaakt is het de beurt aan de software. Ik heb goede ervaringen met het (niet gratis) PTGui.
Overigens maak ik bijna nooit volledige 360 graden panorama’s. Het is maar uiterst zelden dat je vanaf één standpunt (draaipuntregel!) naar alle kanten een onbelemmerd uitzicht hebt. Vervolgens heb je dan twee opties: ofwel de storende beeldelementen voor lief nemen ofwel je moet een hoop moeite doen om je foto alsnog goed te krijgen.
Tenslotte: voor echt mooie (professionele) panorama’s van Rotterdam zie " het dak van Rotterdam"!

Frank Biesta
Frank Biesta
14 jaren geleden

Hi Pierre,

Kreeg net de wekelijkse mailing van foto Koch uit Düsseldorf en daarin stond een hulpmiddel voor het maken van Panoramafoto’s: een soort blokje dat je op je statief zet en dat de camera automatisch het juiste aantal graden kan laten draaien. Heb niet exact een idee of en hoe het werkt, maar misschien heb je er iets aan; hier is de link.

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Frank,

Ik had hem bijna besteld (gewoon om te testen) maar toch nog even Google gebruikt. Ik kwam uiteindelijk bij deze discussie terecht en toen toch maar besloten om die 30 euro niet uit te geven.

Maar het was wel het soort ‘omvang’ waar ik aan dacht.