Microsoft zoekt de controverse weer eens op

“Microsoft plans to offer PC makers steep discounts on Windows XP Home Edition to encourage them to use that OS instead of Linux on ultra low-cost PCs (ULPCs). To be eligible, however, the PC vendors that make ULPCs must limit screen sizes to 10.2 inches and hard drives to 80G bytes, and they cannot offer touch-screen PCs.”

(bron)

Gisteren schreef Tweaker.net al “Australische Eee PC met XP is goedkoper dan Linux-variant“. Lekker pakkende kop, want hoe kan een computer met een Linux besturingssysteem nou duurder zijn dan eentje met Windows XP. Nou, bijvoorbeeld omdat die met Linux over 20GB Flash geheugen beschikt in plaats van over 12GB. De site Register Hardware is van mening dat de meeste gebruikers die extra 8GB nou nodig zullen denken te hebben en daarom voor XP zullen kiezen.

Dat weet ik nog zo net niet. Want het prijsverschil is maar 30 euro. Voor dat bedrag zou ik die extra opslag er bij nemen. Zeker als de genoemde adviesprijzen kloppen. Want ook de duurdere Linux versie zou dan minder dan 400 euro kosten.
Kortom, eigenlijk nog geen reden om over een controverse te spreken. Gewoon concurrentie tussen twee besturingssystemen. De ene (XP) bekender voor veel onervaren gebruikers en de andere (Linux) volgens de tests een stuk(je) sneller op de beschikbare hardware.
Zolang de drivers voor de hardware maar voor beiden beschikbaar zijn vind ik het persoonlijk best.

Maar Microsoft blijkt helaas weer niet op haar eigen kwaliteiten te durven vertrouwen.
Als het klopt dat ze inderdaad beperkingen/grenzen afdwingen als het gaat om de soort systemen dan dwingen ze de markt weer in een positie die voor ons consumenten niet wenselijk is.

Natuurlijk, het is heel begrijpelijk vanuit het standpunt van Microsoft om die grenzen te stellen. Immers, ze willen dat we voor krachtigere systemen overstappen naar Vista. En gezien de geluiden rond het gebruik daarvan is het wel te voorzien dat er hardware leveranciers zullen zijn die geen enkel probleem hebben met het aanbieden van de spotgoedkope XP versies op systemen die ook Vista zouden kunnen draaien.

Op heel korte termijn verwacht ik er niet echt problemen mee. De specs die toegestaan zijn voldoen voor dit soort systemen wel, maar we dachten ook ooit aan 64kB werkgeheugen voldoende te hebben en daar hebben we ook lang last van gehad.
Wie was dat ook al weer die dat dacht? ;-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Wat versta jij onder een onervaren gebruiker Pierre? Iemand die nog nooit met Linux gewerkt heeft?
En hoe heet dan iemand die alles van Linux weet maar nog nooit met een Mac heeft gewerkt?

Pierre
13 jaren geleden

Ja, ik bedoelde er hier iemand mee die nog nooit met Linux gewerkt heeft.
Iemand die alles van Linux weet is zeker een ervaren computer gebruiker (en dan mag je “alles” voor mij lezen als “heel veel”) ook als hij/zij nog nooit met een Mac heeft gewerkt.

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
13 jaren geleden

Tja dit heet imho gewoon marketing. Misschien niet zo netjes, maar uiteindelijk blijft het gewoon marketing. Hier maken alle bedrijven en overigens ook HBO instellingen zich schuldig aan.

Het alleen af gaan op je eigen kwaliteit is volgens mij een bedrijfsstrategie die maar weinig bedrijven zullen toepassen.

Pierre
13 jaren geleden

@Jeroen Soms blijf ik toch een beetje idealist en hoop ik op meer (te veel?). :-)