iLiad doet een stapje terug

Bookedition - Klik voor grotere versie

Ik wil best in de iLiad geloven. Het concept is goed en ik hoop echt dat we het nog een keer als vervanging van al die zware boeken in het onderwijs kunnen gaan gebruiken. Maar hij was veel te duur en er blijken toch ook nog wel wat praktische problemen te zijn in gebruik. Wat dat laatste betreft ben ik nog geen uitgebreide ervaringsdeskundige, ik heb er maar een minuut of 10 mee gewerkt tot nut toe.
Nu kom iRex met de iLiad Book Edition. Die kost ‘maar’ 500 euro in plaats van de 649 euro die de andere versie moest kosten. Dat zou op zich goed zijn als het een tweede generatie apparaat was dat meer functionaliteiten had. Dan zou de iLiad namelijk in de noodzakelijk groeicyclus terecht zijn gekomen waarbij het bedrijf de ervaring van produceren en verkopen ervan, gecombineerd met doorlopende productontwikkeling weet om te zetten in een beter en betaalbaader product.

Maar helaas. De technische specificaties van beide apparaten zijn exact hetzelfde op één verschil: de Book Edition heeft geen wifi aan boord. In het persbericht (PDF!) wordt gesproken van eenvoudig tot 8GB uitbreidbaar geheugen. Dat klopt (neem ik aan), maar het intern geheugen van het apparaat is nog steeds 256MB (waarvan 128MB bruikbaar voor boeken), dus die uitbreiding tot 8GB zul je moeten realiseren door het kopen van Compact Flash kaarten.

Nog steeds geen apparaat dus dat ik zou aanschaffen, en ja ik weet dat er wel 800 mensen zijn die hem met NRC Handelsblad gekocht hebben, maar ik wacht nog effe.