YouTube videos in Google Docs

Google Docs YouTube - Klik voor grotere versie

Google blijft aan de weg timmeren als het gaat om het uitbreiden van de functionaliteit van haar Google Docs suite.
En of je het nou als concurrent zie voor Microsoft Office of niet, het wordt meer en meer een omgeving waar je heel goed online onderwijsmateriaal kunt ontwikkelen. Immers, een document, spreadsheet of presentatie die je er maakt staat al online in een formaat geschikt voor online gebruikt.
Ook als je dat in een elektronische leeromgeving wilt aanbieden. Dat doe je dan ofwel door er naar te linken, of zoals bij presentations door de presentatie te embedden in een webpagina.

Sinds deze week heeft Google weer een paar features toegevoegd die zeker ook voor het onderwijs interessant zijn. YouTube video’s in presentaties
Belangrijke beperking bij Slideshare en andere vergelijkbare sites bij het online plaatsen van presentaties is dat alle interactie verloren gaat. En dat geldt ook ingevoegde video.
Voor de video heeft Google nu deels een oplossing beschikbaar. Je kunt namelijk heel eenvoudig YouTube video invoeren in je presentatie.

Het is nog even onduidelijk of de beperking van alleen YouTube een tijdelijke is of dat Google ons op deze manier nog vaker richting YouTube wil hebben.

Sprekersnotities
Een tweede handige optie is het kunnen toevoegen van sprekersnotities. Hier kun je tekst invoeren die tijdens het bekijken van de presentatie zichtbaar zijn, maar ook geprint kunnen worden of geëxporteerd naar PDF.
Deze notities zijn niet alleen voor de spreker handig, maar maken de presentaties zonder audio ook een stuk gemakkelijker zelfstandig te bekijken.

Het zou me niet verbazen als Google binnenkort ook audio mogelijkheden toevoegt.

Notities - Klik voor grotere versie
Exporteren
Iets waar ik nog vaak vragen of reacties op krijg zijn mijn filmpjes over het toevoegen van audio en/of video aan Powerpoint presentaties. Zoals het toevoegen van YouTube-filmpjes aan PowerPoint. Iets wat ik natuurlijk direct moest testen was er gebeurde met de YouTube filmpjes als je de Google Presentatie exporteert naar Powerpoint formaat.

Helaas, Google maakt er (uiteraard) geen nette offline te gebruiken versies voor aan. In plaats daarvan wordt een afbeelding ingevoegd met een link naar de online YouTube video. Is op zich overigens nog niet eens zo veel anders als dat je soms nog in gebruik ziet.

De sprekersnotities wordt wel netjes mee geëxporteerd naar Powerpoint.