apr 162008
 
Real Biz - Klik voor grotere versie
“Virtuele werelden lopen leeg De virtuele wereld bleek toch virtueler dan gedacht. De 3D-vestiging van ABN Amro staat er inmiddels leeg bij en ook in de virtuele strandtent van de gemeente Den Haag staat de virtuele koffie koud te worden.”

(bron)

Ik heb zojuist even zitten luisteren naar een fragment van een aflevering van Radio Online.

In de uitzending komen aan het woord David de Nood, onderzoeker bij EPN, en via de telefoon Jacob van Kokswijk, onderzoeker Nieuwe Media bij de Universiteit Twente.
Het was een kort item en de conclusie stond al vast: de hype is voorbij, Second Life loopt leeg.
En dat maakte eigenlijk al automatisch dat David de Nood er voor spek en bonen bij zat. Hij gaf aan er natuurlijk de nodige problemen waren maar dat de cijfers van EPN niet aangaven dat er minder Nederlandse gebruikers van Second Life waren. Dat was nou eenmaal niet de conclusie die het programma wilde hebben. Dat Jacob van Kokswijk op basis van “wat hij zag” maar zonder harde cijfers van mening was het het wat Second Life betreft over zijn hoogtepunt was en het alleen maar bergaf kon gaan paste nou eenmaal wel binnen de gewenste conclusie.
Overigens gaf ook Jacob niet aan de virtuele werelden hun langste tijd gehad hadden, de kritiek van Jacob was gericht op specifiek Second Life.

Helemaal grappig was dat het item erna ging over Twitterdating en daar werd niet de vraag gesteld of dit nou (ook) iets was waar we over een jaar van zouden roepen “Twitter loopt leeg”. Nou ja, het is nu eenmaal de populaire mening op dit moment.

Voor wie dat allemaal wat kort door de bocht is, is deze aflevering van Qwestie de moeite waard en zeker ook de verschillende afleveringen van Real Biz in SL waar in elke aflevering een bedrijf bezocht wordt dat actief is in Second Life. Een toch niet heel klein bedrijf als Cisco heeft geen enkel probleem hun investeringen in Second Life te verantwoorden.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.