Een crèche vanuit alle hoeken bekeken

Hornby Island Eagle Nest

In het Eindhovens Dagblad (ja, ik krijg hem nog op papier) staat vandaag een discussie over het gebruik van webcams in de crèche. Helaas geen online versie van het bericht, maar gelukkig heeft de PZC het artikel wel al online staan. Handig toch dat hergebruik van artikelen.
Het was zo’n onderwerp waarbij ik heen en weer schakelde tussen “jeetje, wordt zelfs dat al als gevaarlijk gezien”, en dan had ik het niet alleen over de uitspraak van de ontwikkelingspsycholoog die zei “Kinderen hebben recht op hun eigen domein waar zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Ik vind die houding van ouders niet gezond. Uiteindelijk moet opvoeding gericht zijn op je eigen overbodigheid.”.

Maar ook toch wel de verbazing over de ouders die die noodzaak voelen om hun kind in de crèche te zien. Natuurlijk is het vreselijk wennen om je kind een deel van de dag aan de zorg van anderen over te laten. En nou wil ik niet zo ver gaan als de andere in het artikel gemaakte uitspraak over het werken aan je eigen overbodigheid, maar het is natuurlijk wel een beetje waar.

Opvallend was ook het verschil in online berichtgeving bij de PZC en het Nederlands Dagblad Het Nederlads Dagblad had namelijk een alinea van het artikel van Carine Neefjes die de PZC en het Eindhovens Dagblad niet hadden onder het kopje Privacy:

“Kinderdagverblijf Hanna Holman in Almere heeft de webcam inmiddels de deur uit gedaan. De eigenaren Richard en Hanna Holman leek het een leuk experiment, omdat ze zelf de grootste moeite hadden hun eigen kroost naar de crèche te brengen. ‘Altijd dat hartverscheurende gehuil: Papa, ik wil niet! De webcam laat zien dat het leed meestal meevalt’, vertelt Richard Holman. Ouders en personeel gaven toestemming, toch was het experiment van korte duur. ‘Leidsters vernielden de camera’s en plakten kauwgum op de lens. Ze voelden zich te veel in hun privacy aangetast.’
Bij Flexikids, een ander kinderdagverblijf in Almere, hangt de webcam er nog wel. Slaapkamers blijven buiten beeld, de camera is alleen gericht op de speelruimte. Volgens eigenaar Sandra Ajlani wordt de webcam veel gebruikt: zelfs opa’s en oma’s en familieleden uit het buitenland kijken naar de spelende kinderen. Ajlani: ‘Ouders hebben het recht te weten hoe het met hun kind gaat. De webcam biedt een stukje geruststelling.’
Vooral ouders die hun kind voor het eerst naar de crèche brengen, vinden het een prettig idee even te kijken hoe het met hun kind gaat. “

(bron)

Opvallend wel, want het lijkt me dat het juist de alinea is die het bericht nuanceert en net iets verder krijgt dan de moeder die vanaf haar werk Big Brother wil kijken en de psychologen die dat slecht vinden.haar kind niet

In België zijn webcams in de crèche overigens verboden, in Groot Brittanië, de VS (tja) en Frankrijk mag het blijkbaar wel. Ik ben ook benieuwd wat de bron is voor de uitspraak van de woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens.
Het Eindhovens Dagblad heeft dezelfde alinea als het Nederlands Dagblad, het PZC maakt er geen melding van.
Bij het Nederlands Dagblad staat:

“Kinderdagverblijven in Nederland moeten aan alle personeelsleden èn ouders toestemming vragen voordat ze een webcam installeren. De camerabeelden worden niet opgeslagen en daarom zijn het geen persoonsgegevens, meldt een woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens.”

(bron)

Maar op deze pagina staat een ouder bericht van 2006 met deze tekst:

“Als camerabeelden niet zijn opgeslagen, zijn het geen persoonsgegevens. Maar als je ze via internet worden verstuurd, zijn ze wel opgeslagen. Klashorst [van het College Bescherming Persoonsgegevens]: ‘Bij de Wet bescherming persoonsgegevens draait het vooral om noodzakelijkheid. Het belang van de service die de crèche verleent, weegt misschien niet op tegen het belang van alle betrokken ouders en werknemers.'”

(bron)

Ook deze opmerking over het opslaan en de noodzakelijkheid lijken me zinvolle toevoegingen.

En zo sloeg de verbazing over de ouders om in een verbazing voor de wijze waarop onze kranten met dit soort artikelen om gaan.
En wat die crèche betreft, gelukkig maar dat we meestal wachten tot ná de geboorte voordat we er een webcam op richten.

0 0 stem
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
12 jaren geleden

Wachten tot ná de geboorte?
Wat dacht je van tijdens:
"Push honey, Youtube has a 10 minute limit"
bron

Karin Winters
12 jaren geleden

Tijdens en daarvoor trouwens ook prachtig gefilmd door Lennart Nilsson:
(spaanse) samenvatting: http://www.youtube.com/watch?v=yqTT3W… .
Dus …dat gaat ook niet op

Pierre
12 jaren geleden

@Willem LOL, die had ik moeten weten want die had ik inderdaad al eens gezien.

@Karin Ik heb de punt even achter de link weggehaald, nou doet ie het. Maar… je wilt me toch niet wijs proberen te maken dat dit met een webcam gemaakt is? ;-)

Karin Winters
12 jaren geleden

Hoe dan?
Met een van jouw fototoestellen?