“‘Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is dat mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren’, zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. ‘Stel dat je een bedrijf runt van honderd mensen, dan komt dit per maand neer op duizend uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem.'”(bron)
Ik had er waarschijnlijk niet eens over geschreven als ik vandaag niet ook toevallig het journaal gezien had. Maar de arrogantie waarmee Jacob Verschuur van Ernst & Young tijdens het acht uur journaal het stond te vergelijken met het stelen van een pak kopieerpapier deed mij in ieder geval besluiten dat ik voor deze heer zeker niet zou willen werken.
Het riep ook van die beelden op van werkers aan de lopende band, waarbij elke minuut dat ze niet ‘voor de baas’ aan het werk waren productiviteitsverlies betekent.
En natuurlijk snap ik ook wel dat deze broodwerker zo stellig is om er voor te zorgen dat hij heel even met zijn persbericht op het 8 uur journaal kan komen, tegelijkertijd met het veel belangrijkere nieuws van het overlijden van Benazir Bhutto.
Ik hou er maar gewoon over op….Ongelofelijk. Ik was overigens te laat om een screenshot te nemen, de NOS zette net het 10 uur journaal online, daar zit het al niet meer. Is inderdaad de maximale levensduur van zo’n onzin bericht.
Ik zag het net ook voorbij komen vanuit mijn ooghoek en overwoog ook nog even om er een item aan te wijden.
Het is toch logisch dat alles steeds meer door elkaar gaat lopen?
In mijn geval staan de kanalen bijna altijd open, zowel op het werk als thuis. Als ik alle werkmail en werkgerelateerde zaken zou moeten bewaren tot op het werk zou ik dagelijks erg veel werktijd kwijt zijn aan mail en wat dies meer zij. Ik vind het dan ook niet vreemd dat je in al die mailboxen ook mail krijgt van kennissen uit de prive-sfeer…
Ach, gelukkig heb ik in het onderwijs (ik ben docent vo) niet zo veel last van "werktijd".
Als ik op school in een tussenuur mijn privemail lees, dan is dat hoogstens schadelijk voor de bandbreedte van de school.
Eigenlijk heeft mijn werkgever het wel mooi voor elkaar… Nou ja, op papier dan.
En marktplaats is toch geblokkeerd
Bij het juiste bericht geplaatst door Pierre
Mocht zoiets ooit tot een arbeidsconflict komen, dan zal de rechter vooral kijken naar de schade die je aanrichtte en in hoeverre het invloed had op je werk. De hele dag gigabytes porno downloaden lijkt me duidelijk niet de bedoeling. Tijdens een saaie telefonische conferentie je privé e-mail controleren doet niemand kwaad en kan en mag dus geen probleem zijn.
Overigens mag een werkgever (en ook een school) alleen internetgebruik controleren als hij vooraf heeft aangekondigd wat en waar er wordt gecontroleerd. Bij een bedrijf moet de OR hierover zijn ingelicht. (Geen idee hoe dat zit bij een school, hebben leraren een OR?)
De controle en de grenzen moeten een redelijk doel hebben. "Prive internetten is verboden" is niet redelijk, en zo’n vergaand verbod mag een werkgever dus niet instellen. Wel kan hij misbruik van faciliteiten verbieden, of activiteiten die disproportioneel veel verkeer vergen.
Ja hoor, ook onderwijsinstellingen hebben een OR. Vaak meerdere, bijvoorbeeld voor onderwijzend personeel en ondersteunend personeel apart, inclusief dan vaak een gemeenschappelijk orgaan. We zijn net een echt bedrijf wat dat betreft.
Gelukkig denkt mijn werkgever er minder zwart/wit over dan Ernst & Young. Vergis je niet, er zijn voorbeelden van ontslag als gevolg van overtreden van de verschillende regels. Maar ook in de communicatie daar omtrent, het laatste voorval was een reden om de interne afspraken daar over nog maar eens duidelijk te communiceren, wordt duidelijk gemaakt waar het om gaat. Het is het enige stukje uit de betreffende (interne) mail dat ik wel wil citeren: "De leidinggevenden dragen de inhoud uit, handhaven de afspraken maar vertonen ook voorbeeldgedrag. Hierbij moet duidelijk zijn dat het niet alleen om handhaving van regels gaat, maar veel meer om een werkopvatting. Voorkomen moet worden dat ‘afgedwongen’ wordt wat personeelsleden vanuit zichzelf al bereid zijn te doen".
Wat mij het meest stoorde aan de uitspraken van de meneer was de opmerking over msn. Alsof ik alleen prive zit te msn-en op het werk…. Die man snapt werkelijk niets van de nieuwe communicatiekanalen die op mijn werk gewoon door collega’s gebruikt wordt om met elkaar over het werk te chatten.
Het is nu 0.43 uur (29 december dus) en ik zit te denken over een reactie op een reactie in mijn en een andere onderwijs Blog. Dat is volgens mij ruim 6 uur na mijn reguliere werktijd.
Las trouwens ook dat de beste man You Tube, Hyves en Gmail wilde laten uitzetten. Leuk voor ons (MBO)onderwijs.
We hebben een (1) gelukkie: Onze leidinggevenden lezen vast dit Blog niet in hun kerstvakantie. En mijn mail van werk lees ik nu ook liever niet, staat vol Duitse Spam.
Oh, ik was op een andere planeet want dit had ik gemist. Ik word er ook een beetje moe van… En heb geen zin om me op mijn vrije zaterdavond aan te ergeren.