Eye-Fi – foto’s on the fly

Eye-Fi - Klik voor grotere versie

Ik zag hem gisteren voorbij komen bij Pocketinfo en begrijp nu van Willem Karssenberg dat het anderhalf jaar geduurd heeft sinds de eerste aankondiging van ‘het gaat komen’ tot nu beschikbaarheid (uitsluitend in de VS). Waar gaat het over: een SD-geheugenkaartje van 2GB.

Dat is niet zo heel bijzonder natuurlijk, maar dat geheugenkaartje bevat ook een draadloos netwerk adapter + software etc. om die aan te sturen. En als je bedenkt dat de standaardmaat van een SD-kaart 32 mm x 24 mm x 2.1 mm is, dan is het al knap om die elektronica daar nog bij te krijgen.

Maar het wordt nog beter: je configureert het SD-kaartje vooraf via je computer (middels de bijgeleverde SD-kaart lezer die je aan je USB-poort aansluit) zodat de kaart weet hoe verbinding te maken met draadloze netwerken én hoe de foto’s automatisch (als er verbinding is) te uploaden naar bijvoorbeeld Flickr of Picasa (en andere sites).
Je hoeft er dus geen speciaal fototoestel voor te hebben, het past ‘gewoon’ in het SD-slot van je reguliere toestel.

Vind je direct uploaden naar zo’n site eng dan kun je het ook gebruiken om de foto’s naar je computer over te sturen zonder kabels nodig te hebben.

En de prijs voor dit alles is slechts $99,-
Belangrijkste probleem op dit moment: de beschikbaarheid. Niet alleen omdat de vraag hoog is, maar ook omdat ondersteuning op het moment alleen in de VS geleverd wordt en dat betekent ook dat bijvoorbeeld Amazon.com alleen verstuurt naar adressen in de VS.
Moet je dus familie (of kennissen) in de VS hebben waar je het kunt laten afleveren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Engadget is toch wat minder enthousiast dan wij zijn.
Zij zouden graag zien dat de foto’s voor het verzenden gecomprimeerd worden. Ook zien ze als nadeeel dat álle foto’s verstuurd worden. Je kunt geen selectie maken.
Uiteindelijk adviseren ze (voorlopig) de aanschaf van een USB SD kaartje

Pierre
14 jaren geleden

Mijn HP laptop (en ook mijn privé laptop) heeft een SD slot dus ik heb toch al geen USB of kabels nodig om als ik de laptop gebruik de foto’s van mijn toestel af te krijgen.

Overigen stuur ik mijn foto’s altijd in full size naar Flickr, gooi ook alle foto’s van een dag in één map en achteraf een paar wazige foto’s bij Flickr weggooien vind ik geen probleem.

Wat ik nu aan het doen ben na een dagje zonder wifi: ik heb de SD kaart in mijn laptop gestoken, kopieer de foto’s eerst naar de harde schijf (backup), gooi er nu inderdaad eerst een paar weg voordat ik upload (maar dat kan ik ook daarna doen) en stuur dan het restant in full site naar Flickr. Met 28 foto’s is dat 79 MB die nu ook via wifi verstuurd worden.

Met het kaartje hoef ik dan daar mijn laptop niet voor te gebruiken.

Remco
14 jaren geleden

Met het uploaden van een kleine 30 foto’s is dat inderdaad geen probleem. De meeste shoots die ik meekrijg zijn toch van wat groter kaliber, een paar honderd foto’s, of soms het gebruik van meerdere 2GB kaartjes op een avond is niet vreemd. – en dat wil je niet allemaal op flickr zetten.