Interview in Second Life over Second Life

Interview in Second Life

Gisterenavond heb ik deelgenomen aan een interview in Second Life over Second Life. Joop van Schie, in Second Life bekend als Joop Zuhal en online bekend van het Aggiornamento II weblog had me daarvoor een uitnodiging gestuurd.
Joop doet onderzoek naar de ervaren toegevoegde waarde van Second Life voor het onderwijs. Hij doet dat door een groot aantal mensen (streven is ongeveer 50 in totaal) te interviewen. En die interviews vinden plaats in zijn kantoor/huiskamer in Second Life. Vragen
Het interview vond plaats aan de hand van drie vragen.

Eerst werd ik gevraagd om voor de vragen een score van 1 – 10 te geven, daarna gingen we dieper in op de achterliggende reden voor die score.

Notecards en Instant Message
Voor en na het daadwerkelijke interview hebben we de voice chat optie in Second Life gebruikt, maar tijdens het interview gebruikten we de instant message optie (tekst dus). Dat had als voordeel dat er meteen een verslag (transcript) van het interview gemaakt werd.

Joop had vooraf aan het interview informatie over de opzet en de vragen toegestuurd.
Tijdens het interview gaf hij me steeds een notecard om te lezen en op te reageren.
Interview in Second Life

Het voordeel van het gebruik van deze notecards is dat Joop mij snel een brokje info kon geven om te lezen zonder dat ik moest gaan zitten wachten totdat hij (wellicht voor de vijftigste keer) een vraag ingetypt had.
Tijdens het tweede deel gebruikte hij het tekstchat deel om aanvullende of verdiepende vragen te stellen op basis van mijn antwoorden.

Hardop typen
Het blijkt dat mensen vaak wat beknopter (efficinter) zijn in het geven van antwoorden als ze ze intypen.

Tijdens het interview stimuleerde Joop me om echter vooral niet te lang zonder typen na te gaan zitten denken. Bij de scores in het eerste deel was het de bedoeling meteen aan te geven welke score in je op kwam en bij het tweede deel was het de bedoeling hardop te denken.

Van dat hardop denken tijdens het typen kan ik me voorstellen dat het een vaardigheid is die je al een beetje vooraf moet hebben en die dus ook als risico heeft dat iemand wellicht tijdens het interview niet alles zegt van wat hij had willen zeggen.
Maar omdat Joop meteen bij de afronding van het interview het transcript opstuurt en je, als je dat achteraf nodig vindt, daar nog aanvullingen op kunt toesturen is het ‘gevaar’ daarvan volgens mij niet zo groot.

Conclusie
Het totale interview duurde 30 – 45 minuten. Dat is veel als je bedenkt dat Joop er 50 van zal doen in totaal. Maar de kwaliteit van de mogelijkheid om iemand te bevragen is op deze manier veel hoger lijkt me dan via een online vragenlijst. En de tijdsinvestering is weer veel lager dan bij een serie van vijftig F2F interviews.

Leuk om aan mee te werken en uiteraard laat ik het ook weten als de resultaten beschikbaar zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
janien
15 jaren geleden

Hallo Pierre Gorissen

Goeiemorgen! "Memes in de Blogosfeer", vroeg ik me net af in mijn blogpost van vandaag: ook over Second Life! Heb jij een antwoord op mijn vraag?

Welkom! http://janien.wordpress.com/2007/11/0