College Coaching via VCASMO


Afgelopen week heeft de opleiding Verpleegkunde een eerste experiment uitgevoerd met het live streamen en daarna ingeblikt online plaatsen van een college coaching. Hoewel de bewering van de docent, Peter van der Slikke, over dat het de eerste keer voor Fontys was, niet helemaal juist is, doet dat er helemaal niet toe.

“Being first is overrated”.
Het is niet omdat het toevallig bij mijn werkgever gebeurt dat ik het nog interessant vind om over te schrijven. Natuurlijk zijn er al universiteiten waar bijna standaard colleges worden opgenomen, maar je moet het belang van dit soort leertrajecten niet onderschatten.
Het was voor de docent en de opleiding een geslaagde eerste test. Het resultaat ziet er prima uit, krijgt wellicht weer een paar andere docenten zover om hiermee te experimenteren en dat heb je nodig voordat je de business case kunt opstellen voor het inrichten van een professionelere dienst op dit gebied.
En trouwens, volgens mij is het in ieder geval het eerst Nederlandse college dat via VCASMO beschikbaar gemaakt wordt. ;-)
Techniek
Technisch was het allemaal redelijk simpel: digitale video camera + laptop + media encoder stuurden de beelden live naar SURFnet TV. Media encoder zorgde ook voor het maken van een lokale kopie van de video. Die is daarna door Patrick de Vos (die dit allemaal geregeld heeft) online gezet bij VCASMO waar hij ook de PowerPoint synchronisatie heeft gedaan. Enige component die je wellicht niet zo beschikbaar zult hebben was de draadloze microfoon die de docent op had.

Gaan jullie hier ook mee aan de slag?
Ik ben absolute fan van projecten, personen, afdelingen, organisaties die informatie over hun experimenten, tests en eerste stapjes ook met de buitenwereld delen. Dus als je zoiets online hebt staan, laat het me dan weten. Ik help graag mee met het verder verspreiden ervan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrick de Vos
Patrick de Vos
13 jaren geleden

Hoi Pierre,

Leuk dat je erover blogged.
Ik ga ook nog een "how to" maken van het geheel zodat we de kennis nog meer kunnen verspreiden.

Rino Zandee
13 jaren geleden

Het zal wel aan mijn machine [mac quad g5] liggen, maar dit speelt onbruikbaar langzaam en haperend af…

Pierre
13 jaren geleden

Hoi Rino,

Het zal dan meer aan je netwerkverbinding liggen want hier thuis speelt hij ook op onze simpele Macbook in Safari zonder problemen af. Bij vooruit springen via de dia’s aan de rechterkant springt bij mij de video ook meteen mee.

Zijn er meer mensen die haperingen hebben in de download? En zo ja, wat is dan je downloadsnelheid?

Rino Zandee
13 jaren geleden

Ja, het is de netwerkverbinding, en niet het type mac. Thuis heb ik een bijna 3 jaar oude powerbook, maar een adsl verbinding van xs4all, en de video loopt gewoon soepel.

Pierre
13 jaren geleden

Ik durf het bijna niet te vragen, was je vanmiddag dan op de universiteit toen het niet lukte? ;-)