Nog 8 dagen wachten

Afmetingen aanpassen - Klik voor grotere versie

We zijn weer een dag dichter bij het verschijnen van Camtasia Studio 5. Eerder schreef ik al over:
* SmartFocus
* de nieuwe recorder

Dag drie van de sneak previews gaat over projectinstellingen voor afmetingen. En ik moet bekennen dat het na de vorige twee sneak previews met grote wijzigingen wel een beetje een tegenvallende preview is. Wellicht omdat ik meestal meteen opneem naar het formaat waarmee ik wil exporteren. Maar goed, er zitten een aantal verbeteringen in voor als je dat niet doet.

Er wordt in uitgelegd hoe je een project dat je op groot formaat (1024×768 ) opgenomen hebt kunt omzetten in een uitvoer voor iPod op 640×480.
Belangrijkste verandering is dat je de weergave al meteen in de preview kunt laten aanpassen naar die resolutie en ook tijdens het editen kun je naar een andere resolutie overschakelen.

In dit voorbeeld ontstonden er zwarte randen aan de linker- en rechterkant omdat de beeldverhoudingen veranderden en je zonder die balken een vertekend beeld krijgt.
De screencast laat zien hoe je dat met een extra zoom keyframe kunt oplossen.
Daarnaast komt SmartFocus weer langs om de video natuurlijk écht goed te maken.

De instellingen voor afmetingen en uitvoerformaat die je nu bij het editen instelt worden onthouden als je wilt gaan exporteren en staan daar als default optie geselecteerd.

Wat ik graag gedemonstreerd had gezien is wat er gebeurt met callouts (tekstbalken, pijlen etc.) die je aan een video toegevoegd hebt voordat je de resolutie gaat veranderen of SmartFocus gaat toepassen tijdens het editen.
Ik vrees namelijk dat die niet ook automatisch mee verplaatst worden en dan zou je daar toch nog de nodige wijzigingen moeten doorvoeren. Maar wie weet komen callouts nog aan bod in de resterende dagen. Morgen meer.

Disclaimer: ik wordt niet betaald voor deze posts over Camtasia Studio v5. Ik heb zelf ook niet de beschikking over een bèta versie en moet dus af gaan op het informatie op de Visual Lounge weblog.