Nog 9 dagen wachten

Easier recording - Klik voor grotere versie

Nog 9 dagen wachten voordat de nieuwe versie van Camtasia Studio beschikbaar komt. De tweede sneak preview gaat over de nieuwe recorder.
In de huidige versie 4 doorloop je meestal eerst een wizard waarbij je kiest of je het hele scherm, een gebied of een venster wilt opnemen. Dat hoeft met de nieuwe versie niet meer. In principe selecteer je altijd een gebied, maar Camtasia geeft meteen aan welk window het denkt dat je wilt selecteren. Begin je echter ergens willekeurig een kader te selecteren dan kan dat ook.

Mooi (al hoop ik dat Windows er niet brak van wordt) is dat je een venster kunt selecteren als opname gebied en dan vanuit het recording tool een afmeting kunt instellen.
Voorheen gebruikte ik het Sizer tooltje om een venster bijvoorbeeld precies 640 x 480 pixels groot te krijgen. Dat hoeft dus nou niet meer, Camtasia past zelf het venster aan de gewenste afmetingen aan (als jij dat wilt).

Handig is dat Camtasia er voor zorgt dat popup vensters die geopend worden nu automatisch “in” het gebied worden geopend dat je aan het opnemen bent. Ik neem aan dat dat alleen werkt als dat gebied groot genoeg is. Voorheen was het echter zo dat je eigenlijk de opname al een keer moest doorlopen om de popups op de juiste plek te zetten. Dat zou nu dus niet meer hoeven.

Heel handig is dat Camtasia bij het drukken op F9 (pauze) automatisch de huidige positie van je muis onthoudt én die muis dan ook weer op die plek terug zet als je verder gaat met opnemen.
Ik verwacht nog steeds niet dat ik tijdens het opnemen al pijlen etc ga toevoegen, maar met de duidelijkere knop daarvoor op de menubalk die je ziet tijdens het opnemen én het automatisch terug plaatsen van je muis is dat nu wel te doen.

Als dit zo door gaat gelooft straks niemand meer dat ik hier niet voor betaald krijg (zelfs geen gratis licenties). Maar als de vernieuwingen elke dag zo’n stap de goede richting op blijken te zijn, dan blijf ik er de komende dagen ook nog over schrijven.
Je kunt de hier besproken features nakijken in de screencast bij Visual Lounge.

Zie ook:
* Nog 10 dagen wachten