Donner zorgt weer voor gedonder

“Een verplicht schooluniform kan volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voorkomen dat al op jonge leeftijd schulden worden gemaakt, omdat leerlingen elkaar niet meer de loef afsteken met nieuwe kleding.”

(bron)

Ik kan het niet laten, ik ben nou eenmaal een fan van Donner zo blijkt ook wel als je andere berichten over m(in)ister Die Hard, I’ll be back on my fiets. Ik kan het namelijk als ouder eigenlijk alleen maar met hem eens zijn. Stel ook voor: geen gedoe meer ’s ochtends met “welke kleren moet je aan”, geen moeilijke zoektochten meer op zaterdag naar leuke kleren die passen.
Ik ken vanuit het Verenigd Koninkrijk de winkels met de collecties schoolkleding voor het nieuwe schooljaar. Gemakkelijk en overzichtelijk, je hoeft alleen de rekken met de juiste maat te zoeken, en natuurlijk het verschil jongen/meisje.

In de tussentijd zouden we natuurlijk ook een aanpak kunnen kiezen zoals hier beschreven. Dat bericht gaat dan wel niet over schulden maar over spijbelen, maar het geeft voor mij wel aan waar de verantwoordelijkheid ligt. Onlangs had ik met Wilfred Rubens nog een uitgebreide (maar heel vriendelijke) discussie over de vraag of de verantwoordelijkheid nu primair bij de school of bij de ouders lag. Nou hij ligt wat dat betreft voor mij in ieder geval niet bij onze overheid!

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
16 jaren geleden

De laatste keer dat ik in Londen was ben ik ook bij Harrods even over de afdeling met schoolkleding gelopen. Dat zie et er daar dan toch nét wat anders uit dan bij M&S. Ook de prijzen liggen nét iets anders. Ik denk dat onze (merkgeile) kinderen het verschil ook wel op zal vallen…

André
André
16 jaren geleden

dan is de vervolgstap het inbouwen van GPS!. Zie ook http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp

"Het Britse bedrijf Trutex wil schooluniformen gaan uitrusten met gps, zodat ouders altijd weten waar hun kinderen uithangen.

Het bedrijf zegt op dat idee gebracht te zijn naar aanleiding van een onderzoek dat het heeft gehouden onder 800 ouders en 400 kinderen. Daaruit blijkt dat 44% van de ouders zich zorgen maakt om de veiligheid van hun kroost en dat 59% een dergelijk gps-uniform zeker zou aanschaffen"

Heeft Donner tijdens de 100-dagen tournee dus écht naar de bevolking geluisterd?? je zou het haast gaan denken!

Wilfred Rubens
16 jaren geleden

Pierre, ik neem aan dit ironisch bedoeld is. We zouden dus leeromgevingen gaan personaliseren, en de jongeren zelf gaan uniformeren? Op bepaalde terreinen zie ik inderdaad een pedagogische rol voor de school. Maar op dit gebied niet. Al deel ik wel bezwaren mbt merkfetisjisme, het elkaar de ogen uitsteken met Nike’s e.d.

Pierre
16 jaren geleden

@Wilfred: Ja hoor, ik heb geleerd dit soort uitspraken van politici niet altijd letterlijk te nemen. En gelukkig maar, want dit gaat toch echt wat ver. Waar ik wél wat in zag was de aanpak zoals ook op onderwijsethiek.nl besproken wordt (al raakt dat maar aan een klein stukje van het geheel) waarbij het gaat om heldere afspraken tussen school en de ouders over hoe om te gaan met het mogelijk ontsporen van hun kinderen. En het leek me ook een aardig compromis in de discussie die wij hadden.

Pierre
16 jaren geleden

In de Spits van vandaag staat een vervolg artikel over dit onderwerp.