sep 212007
 
SG banner
“Ik zou de collega’s in het land willen oproepen om NIET mee te doen aan deze campagne! Wil je weten waarom ik deze oproep plaats? Omdat ik vind dat SURFnet hiermee nogal inbreuk maakt op wat er gaande is in onze instellingen, waar we net met veel moeite een Elektronische Leeromgeving hebben geïntroduceerd”

(bron)

Ik snapte het eerst niet helemaal, de oproep van Wytze Koopal. Dus volgde ik de link naar de pagina met informatie over de campagne, ik bekeek het maffe filmpje op de rechtopeenassistent.nl website en bekeek een paar filmpjes van collega’s die vertellen waarom ze SURFgroepen gebruiken al dan niet in combinatie met Adobe Connect.

Niets nieuws onder de zon
Niets nieuws eigenlijk, ik gebruik die tools al sinds ze beschikbaar zijn. Ik zie niet waarom iemand meer bezwaar tegen het gebruik ervan zou moeten hebben dan het gebruik van andere Web 2.0 tools zoals Flickr, YouTube, MySpace of Wikipedia. Hmm, wacht even, er zijn mensen in het onderwijs die dat laatste niet zo’n goed idee vinden.

SURFgroepen v.s. interne ELO
Het zou zo kunnen zijn dat Wytze bang is dat docenten en studenten nu SURFgroepen gebruiken in plaats van de ELO die ze bij hun universiteit of hogeschool ter beschikking gesteld hebben gekregen. Dat zou inderdaad een ramp zijn: docenten en studenten die uit zichzelf ICT middelen gaan gebruiken die beschikbaar gesteld worden!

Natuurlijk kun je, wil je, moet je, als onderwijsinstelling intern afspraken maken over hoe en op welke wijze je je onderwijsproces vanuit de instelling wilt ondersteunen met ICT.
En een keuze zou kunnen zijn dat je als instelling alle hulpmiddelen zelf wilt aanbieden. Maar dat is toch nog geen reden om mensen op te roepen de campagne niet te steunen?

Reverse Psychology
En toen bedacht ik me dat het dat ook natuurlijk helemaal niet kon zijn. Dit is gewoon een slimme truc van Wytze. Door mensen op te roepen er vooral NIET aan mee te helpen wil hij bereiken dat ze dat juist WEL gaan doen. Of dat ze er in ieder geval over gaan praten of schrijven en dan op die manier reclame voor maken. Een staaltje reverse psychology dus.

Goed plan! Doe ik aan mee!
Dus bij deze: Maak geen reclame voor de SURFgroepen campagne!

Eerste schooldag

 Gepubliceerd door om 07:07  Onderwijs
sep 212007
 


Kijk, dít is nou zo’n voorbeeld dat laat zien waarom meer docenten hun Powerpoint presentaties online zouden moeten zetten. Zelfs zonder audio is het verhaal achter deze presentatie erg helder. [update] Ik heb de versie zonder audio vervangen door de versie mét audio (met dank aan Darren voor het verwijzen naar de juiste versie). De audio maakt ook de slides die moeilijker te begrijpen waren helder. Het kan een tijdje duren voordat de audio helemaal gedownload is.

Ik zou nog steeds alleen graag ook een foto hebben gezien van de blikken op de gezichten van de kinderen in die klas. Ik stelde me namelijk meteen zo’n klasje 7 of 8 jarigen voor die na afloop van deze eerste les met verschrikte ogen naar de juf of meester zaten te kijken. :-)