Een handig script van vroeger….

Google Maps location - Klik voor grotere versie

Vroeger was het op een kaart plaatsen van foto’s die je bij Flickr hebt staan moeilijk. Flickr ondersteunde nog niet zelf deze functionaliteit (pas sinds augustus 2006) en Google Maps met kaartgegevens voor Nederland bestond ook nog niet (pas sinds april 2006).
Geobloggers.com
Het was de tijd dat Dan Catt met de website geobloggers.com aan de weg timmerde. De site is inmiddels weer omgebouwd tot zijn weblog, je kunt in dit bericht nog een paar screenshots zien.
Hij maakte het mogelijk om middels het toevoegen van een drietal tags (trefwoorden) bij een foto bij Flickr deze foto automatisch te laten verschijnen op een Google Map kaart op zijn weblog. Je moest dan de tag ‘geotagged’ toevoegen en een tag ‘geo:lat=xxxx’ (voor de breedtegraad) met de en een tag ‘geo:lon=xxx’ (voor de lengtegraad).

Hulpmiddel
Het was een hele klus om die informatie toen te achterhalen. En daarom maakte ik deze pagina.
Door op een willekeurige plek te klikken, kreeg je de coördinaten en meteen de benodigde Flickr tags. Omdat ik daarna ook gebruik ging maken van het programma RoboGeo kwam er ook een vakje bij waar de tags in stonden in het formaat dat je in RoboGeo nodig had voor het handmatig geocoden.
Via de link naar Multimap.com (die hadden wél kaarten van Nederland) kun je het daarna nog eens op de wegenkaart bekijken.

Een stuk gemakkelijker
Inmiddels is dat allemaal niet meer nodig. Dan Catt ging bij Flickr werken. Flickr werkt opgekocht door Yahoo en werkt niet meer met tags, maar met Yahoo Maps waar je de foto’s op sleept en op straatniveau ook Nederland goed genoeg kunt zien. Daatom gebruik ik de pagina met het script ook niet zo vaak meer.

Anderen echter wel, blijkbaar is vooral ook de mogelijkheid om de permanente link op te vragen en te gebruiken (iets wat Google toch ook al heel lang doet overigens) een feature die vaak gebruikt wordt om een online forums via mijn pagina naar een locatie te verwijzen.
Van tijd tot tijd krijg ik mailtjes met verzoeken om uitbreidingen of specifieke aanpassingen, maar daar heeft de pagina voor mij niet meer voldoende prioriteit voor.

Adressen opzoeken
Iets wat toen nog niet mogelijk was (Google ondersteunde het nog niet), maar nu wel, is het zoeken van de coördinaten bij een adres. En dat werkt nu ook in Nederland. En omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar de werking daarvan heb ik een uitbreiding op de oorspronkelijke pagina gemaakt. Je kunt er nu, net als bij Google, gewoon een adres invoeren en je krijgt dan de bijbehorende coördinaten te zien.

Alternatieven
Dat kun je bij Google Maps ook wel hoor, maar daar moet je er wat harder voor zoeken.
Neem deze locatie. Daarbij heb ik gezocht op ‘eindhoven’ en Google deed de rest. Van die kaart kun je *in* de URL zien staan ‘ll=51.457002,5.478058’. Dat zijn je coördinaten. Als het je juist om die coördinaten gaat is het steeds in die URL zoeken én goed onthouden welke van de twee waarden nu latitude of longitude is! (vond ik ook moeilijk)
Wat dat betreft heeft de pagina toch nog wat nut. Hij vergt ook niet veel van de server, dus heb ik ook geen reden om hem weg te halen.

Als je er wat mee kunt, dan zou ik zeggen ga je gang.