Google Earth + Flickr = Pictures on steriods (deel 1)

Vandaag heb ik tijd gehad om te spelen met de combinatie Google Earth en Flickr. En ik ben echt helemaal verkocht. Deze combinatie van twee toch al goede producten/diensten brengt het maken en online plaatsen van foto’s absoluut naar een hoger niveau. De wereld is niet plat en vierkant, maar rond en je kunt je foto’s nu daar plaatsen waar ze horen: op de plek waar ze gemaakt zijn!
Wat is Google Earth?
Ik ga er even vanuit dat je weet wat Flickr is, maar Google Earth is wellicht wat onbekender. Verwarrend is ook dat Google kort na elkaar twee heel verschillende, maar toch op elkaar lijkende diensten beschikbaar gemaakt heeft: Google Maps en Google Earth. Over Google Maps (ja, inderdaad gaat over kaarten, maar dan ook kaarten op doping) ga ik het nu niet hebben, dan komt een andere keer.

Voor Google Earth moet je een viewer downloaden die op het moment alleen op Windows werkt. De systeem-eisen zijn pittig, op mijn laptop werkt hij maar niet in DirectX-modus. Dat leidt heel snel tot blauwe schermen zoals mijn collega’s hebben kunnen zien toen ik hem van de week wilde demonstreren.

Google Earth - Klik voor grotere versie

Na installatie van de viewer zie je een aardbol. Die kun je net als het ding dat je wellicht thuis hebt/had draaien. Wat je thuis ongetwijfeld niet kunt doen is inzoomen, hoogteverschil laten tonen, routes laten plannen op die aardbol etc.
Ik hoop nog wat filmpjes te kunnen maken van hoe het er uit ziet, eigenlijk is er geen vervanging voor het zelf er mee spelen, maar deze pagina bevat een overzicht met een aantal heel mooie foto’s genomen van het scherm bijvoorbeeld met 3D weergaven van gebouwen of scherpe detailfoto’s

Google Earth - Klik voor grotere versie Google Earth - Klik voor grotere versie

Lagen
Rondjes vliegen over de aarde is natuurlijk leuk, maar als je een paar keer rondgevlogen hebt wil je waarschijnlijk wel wat anders zien. Nou dat kan. Je kunt namelijk een of meerdere van de beschikbare lagen (layers) inschakelen.
Zo kun je bijvoorbeeld de verschillende publieke webcams in de VS laten weergeven:

Google Earth - Klik voor grotere versie

Als je op een van die icoontjes klikt, dan krijg je een link naar de webpagina van de webcam. Klik je op die link, dan wordt in de browser de pagina voor die webcam geopend. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld wegen, bezienswaardigheden, grenzen etc. etc.

Flickr Foto’s
Via deze pagina kwam ik bij wat ik waarschijnlijk toch wel dé killerplugin voor Google Earth vind. Als je beschikt over Google Earth en dit bestand opent laat Google Earth namelijk voortaan vijftig foto’s zien die binnen een straal van 100km van de plek waar je je op dat moment bevindt. Als je op die foto klikt dan krijg je weer een link naar de bijbehorende pagina op Flickr waar je de foto kunt bekijken.

Hoe weet Google Earth dan welke foto’s te laten zien? Nou, eigenlijk heel eenvoudig, doordat er bij die foto’s gebruik gemaakt is van Geotagging, de coördinaten van de plek waar de foto gemaakt is zijn aan Flickr toegevoegd.
Neem bijvoorbeeld deze foto die ik gemaakt heb tijdens het ballonnenfestijn in Gemert:

Flickr foto met geotags - Klik voor grotere versie

Als je goed kijkt kun je zien dat de foto een aantal nieuwe tags heeft gekregen: geotagged; geo:lat=51.559; geo:lon=5.6936; Netherlands. Met name de geo:lat en geo:lon zijn hier van belang want die bepalen de locatie. Omdat Flickr een API beschikbaar gesteld heeft kunnen andere programma’s in de Flickr fotoverzameling zoeken naar foto’s met bepaalde tags. Zo worden ook de foto’s in een straal van 100km van de huidige locatie in Google Earth gevonden.

Dus als je na het installeren van het script in Google Earth voortaal over Gemert vliegt, dan zie je dit:

Google Earth in Gemert - Klik voor grotere versie

Ook Google Maps kan met die gegevens overweg, al kan het daar ook alleen in satelietfoto-modus aangezien de kaarten van Nederland nog niet via Google Maps beschikbaar zijn:

Google Earth - Klik voor grotere versie Google Earth - Klik voor grotere versie

Dit is wat je op geobloggers.com kunt zien, dat is de site die de informatie van Flicker omzet in een formaat dat door Google Earth wordt begrepen.

Wauw
Als je nu nog steeds een “Wauw” gevoel hebt, dan kan ik alleen maar zeggen: downloaden en installeren!
Voor de anderen: morgen zal ik uitleggen hoe je deze informatie zo gemakkelijk mogelijk aan je foto’s kunt toevoegen. Ook als je geen GPS ter beschikking hebt. Heb je die wél, lees dan morgen ook even verder, dan heb ik namelijk een vraag ;-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wyze Koopal
18 jaren geleden

Ja, hier ga je van likkebaarden! Overigens is die API van Flickr nog veel mooier. Er zijn allerlei leuke andere ‘webdiensten’ (moet ik dat zo noemen?). Begin maar eens bij http://www.flickr.com/services/ (alleen toegankelijk als je een account hebt, geloof ik).
Op http://www.marumushi.com/apps/flickrg… vind je bijvoorbeeld Flickrgraph (leuk!).

Frank Benneker
Frank Benneker
18 jaren geleden

Google toont wederom aan dat het meer dan een aardige zoekmachine is. Het is veel interessanter om de de werkelijkheid te simuleren (Goolgle Earth) dan een rijtje aardrijkskundige "metadata" te presenteren.
Go Google ….

Ik wil de liefhebbers van dergelijk digitaal speelgoed wijzen op een R&D effort die nog een stapje verder gaat dan Google Earth. De NASA heeft een speciale afdeling voor ontwikkelen van onderwijs applicaties.
(NASA Learning Technologies (NLT) is a NASA R&D effort for the engineering of teaching tools that deliver NASA content in the most engaging and dynamic manner possible.)

Deze groep heeft World Wind ontwikkeld. Dit lijkt erg op Google Earth maar biedt diverse plugins voor het visualiseren van geografische datasets. bv. landbouw gronden, bosbranden, vervuiling, archelogische opgravingen etc. De NASA gebruikt datasets van meerdere satellieten om dit mogelijk te maken.
En je kan je eigen plug-ins schrijven.

Meer info:
http://worldwind.arc.nasa.gov/index.html

En er is een goede wiki over World Wind
http://www.worldwindcentral.com/wiki

Ik denk dat ik geen Bosatlas meer koop :)

Pierre
18 jaren geleden

Hoi Frank, Inderdaad, World Winds lijkt een stuk geavanceerder, maar volgens mij ook een stuk complexer. Ik had er een paar links van in mijn Furl-lijst zitten.
Deze Flash-demo is handig als je niet helemaal wil downloaden, installeren etc.