Google Earth + Flickr = Pictures on steriods (deel 2)

Zoals ik gisteren al zei in deel 1 van Google Earth + Flickr = Pictures on steriods moet je eigenlijk gewoon een keer gespeeld hebben met Google Earth om te zien hoe indrukwekkend het geheel is.
Vandaag een poging tot een second-best oplossing: filmpjes!
Het maken van filmpjes van een “vlucht” met Google Earth is niet heel eenvoudig, en daarom natuurlijk een uitdaging om voor elkaar te krijgen. Op het Random Access-weblog wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen met behulp van FRAPS, maar dat kost weer geld als je meer dan 30 seconden wilt en geen watermerk in je filmpje.

Capturen van de video
De oplossing die ik gekozen heb is niet door iedereen na te bouwen, daar moet je toevallig dezelfde of vergelijkbare hardware voor hebben.
Ik heb de analoge video-uitgang van de laptop via een datavideo dac-100 (een tijdje geleden gekocht) doorverbonden met de firewire-aansluiting van mijn desktopcomputer. Daar neem ik het beeld als ruwe AVI op. Reden daarvoor is dat die desktopcomputer maar een AMD-processor op 450Mhz heeft, dus direct converteren naar wat compacts lukt dan niet. Het resultaat is dan redelijk groot, zo’n 2GB per 10 minuten, maar Microsoft Moviemaker weet daar, op mijn laptop dan weer, in zo’n 12 minuten een WMV-bestand van zo’n 20-30MB (inclusief achtergrondgeluid) van te maken.

Breedband en Brederband
Ik heb alle videobestanden in WMV-formaat (1MB/sec) op de SURFNet-server gezet en tevens (automatisch geconverteerd naar Quicktime) op de DailyMotion-server. Het zal een beetje van je netwerkverbinding afhangen of je de SURFNet-versie goed kunt bekijken.

Poging #1
Het eerste filmpje is een “tour” van Nederland via Rotterdam naar de verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk waar ik van de zomer te vinden zal zijn.
Je ziet hier Google Earth met alle navigatie-elementen er nog omheen. Ik hoop dat het verschil tussen Rotterdam (wél hoge resolutie) en de andere plaatsen (niet in hoge resolute beschikbaar) nog zichtbaar is. Standaard vind ik dat Google Earth wat ver (laag) inzoomd. Op dat niveau is toch niets meer te herkennen.
Bij alle filmpjes heb ik de “wegen”-layer aan staan, dus je ziet wel overal de straten. Opvallend is overigens dat dat ook in Nederland het geval is, terwijl hier Google Maps nog niet beschikbaar is.

Bekijk hem op DailyMotion of via SURFnet.

Poging #2
Je kunt in Google Earth ook overschakelen naar een “full-screen” modus. Dan zijn de verschillende menu’s en de taakbalk niet meer zichtbaar.
Ik heb dezelfde vlucht nog eens full-screen opgenomen. Voor de verandering zoom ik nu van wat hoger in.

Bekijk hem op DailyMotion of via SURFnet.

Poging #3
Voor het Verenigd Koningrijk kun je ook gebruik maken van een routeplanner. Die werkt nog niet in Nederland, ik neem haast aan dat die gebruik maakt van Google Maps voor het plannen van de route.
Je kunt die route ook “vliegen”. Het resultaat is wisselend zoals je kunt zien. De standaard zoom-opties zorgen er voor dat je op grote delen van de vlucht alleen een wazige achtergrond ziet. Grappig is overigens dat na ongeveer 2 minuten je in een stukje met hoge resolutie-foto’s komt. Daar zie je dat de afstemming tussen route en foto’s nog niet helemaal 100% is en je dus een stukje off-road lijkt te gaan (net naast de autosnelweg).

Bekijk hem op DailyMotion of via SURFnet.

Poging #4
Het maken van willekeurige vliegroutes blijkt in de gratis versie niet eenvoudig. In het vierde en laatste filmpje kun je een paar varianten zien:
* vlucht over de Three Sisters (een drietal bergen) Hierbij heb ik een beginpunt en eindpunt gedefinieerd van waaruit gevlogen wordt. Je ziet hier overigens dat omdat ik de snelheid van vliegen niet kan bepalen mijn laptop in ademnood komt, de bergen zijn maar net volledig opgebouwd in vol detail en je vliegt al weer verder.
* vlucht over de Mount Everest.
Hier heb ik het probleem van het langzaam opbouwen proberen op te lossen door heel langzaam over te vliegen. Dat kan door met de muis jezelf een heel zacht zetje te geven, dan zweef je heel langzaam vooruit (of achteruit zoals hier). De video heb ik daarna zes keer versneld in MovieMaker.
* Aangepaste routeplanner
Niet helemaal zoals ik wilde, maar al beter dan de standaardsettings. Ik heb de hoek en hoogte van de camera aangepast. De afspeelsnelheid is verhoogd in MovieMaker. Doordat de vlucht echt elke bocht in de weg volgt is dat een stukje video om wagenziek van te worden.

Bekijk hem op DailyMotion of via SURFnet.

Disclaimer
Ik ga er overigens op dit moment vanuit dat het toegestaan is deze filmpjes te maken. Mocht ik andere berichten van Google krijgen, dan zullen ze helaas weer verdwijnen.