Google Earth + Flickr = Pictures on steroids (deel 3)

Ik heb een probleem. Ik heb namelijk de combinatie Google Earth + Flickr al gelijkgesteld aan “Pictures on steroids” (zie deel 1 en deel 2). Maar hoe noem ik dan de combinatie Google Earth + Flickr + GreaseMonkey? Geotagged Pictures on steroids klinkt niet echt lekker (is het trouwens al iemand opgevallen dat ik steroids steeds als steriods schreef?), maar het is waarschijnlijk de beste omschrijving er voor.

Wat is GreaseMonkey?
GreaseMonkey is een plugin voor FireFox (alleen voor FireFox) die het mogelijk maakt kleine scripts toe te voegen aan andere HTML-pagina’s, zonder dat de eigenaar van die pagina dat hoeft te weten of iets aan de pagina voor hoeft te wijzigen.
Let op! Die scriptjes zijn alleen beschikbaar/toegankelijk voor de persoon die die zelf op zijn eigen computer installeerd. Andere bezoekers zonder GreaseMonkey en/of zonder dat specifieke scriptje zien niets!

Wat kun je er mee?
Veel, maar ik beperk me even tot de combinatie Flickr + GreaseMonkey. Het maakt het namelijk mogelijk heel eenvoudig de benodigde coördinaten aan een foto toe te voegen zonder gebruik van een GPS (niet iedereen heeft tenslotte zo’n ding) en zonder dat je moeilijke berekeningen hoeft uit te voeren of lange regels getallen moet invoeren.

Wat heb je nodig?
Het eerste script dat ik uitprobeerde maakte gebruik van Google Maps. Daar heb je in Nederland echter niets aan. Maar op EXCELLATRONIC COMMUNICATIONS staan scripts die ook in andere landen werken (en geen gebruik maken van Google maps).

Je hebt nodig: Firefox en GreaseMonkey.
Daarna moet je deze twee scripts installeren en activeren: geotag.multimap.user.js en geotag.flickr.multimap.user.js.

Als je nu naar de detailpagina van een van je foto’s op Flickr gaat, dan zie je dat er iets bijgekomen is:

Geotag link - Klik voor grotere versie

Naast de “Add a tag”-link staat nu ook “Add GeoTags”. Als je deze foto bekijkt zonder dat de GreaseMonkey-scripts geïnstalleerd zijn, dan zie je daar niets!

Toevoegen van Geotags
Het toevoegen van Geotags gaat nu simpel. Je klikt op de link en komt dan bij een zoekpagina. Daar kun je land, plaatsnaam, postcode etc. invoeren en dan met inzoomen en schuiven zo nauwkeurig mogelijk de plaats bepalen van de foto. Dat gaat natuurlijk niet zo nauwkeurig als met een GPS-ontvanger, maar je komt al een end.

Bepalen van de locatie - Klik voor grotere versie

Als je de juiste locatie gevonden hebt, dan klik je op de link onder de kaart met “Add GeoTags”. Je komt dan bij een scherm waar een check wordt uitgevoerd op de juistheid van de tags en waar je kunt aangeven of je in de omschrijving van de afbeelding een link naar geobloggers wilt opnemen.

check - Klik voor grotere versie

Is dat naar wens, dan klik je op “Add Link to Description” en je bent klaar. De informatie is dan in de tags en de omschrijving toegevoegd en de foto wordt zichtbaar op Geobloggers.com en Google Earth (of elke ander toepassing die die informatie uit Flickr ophaalt).

Google Earth - Klik voor grotere versie Geobloggers - Klik voor grotere versie
0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
18 jaren geleden

Voor het geval jullie het nog niet gezien hadden: het is blijkbaar absoluut aan te raden om er voor te zorgen dat je minimaal versie 0.3.5 van GreaseMonkey gebruikt.
Als je dus (zoals ik had) bijvoorbeeld nog versie 0.3.3 hebt, meteen even bijwerken in Firefox.