Hoe safe is podcast-safe nou eigenlijk?

In mijn Furl-archief kun je zien dat ik al een tijdje op zoek ben naar muziek die ik mag/kan gebruiken als achtergrondmuziek voor bijvoorbeeld een Flash-versie van een presentatie of een van de filmpjes die ik zo nu en dan online zet.
Het lijkt er op dat juist de grootste voorvechters van vrij beschikbare muziek, de podcasters, het nou juist lastiger maken voor de rest.
Toestemming
Als ik muziek van iemand anders wil gebruiken, dan heb ik daar toestemming voor nodig. Die toestemming kan ik op een aantal manieren verkrijgen. Bijvoorbeeld door de juiste bedragen af te dragen aan organisaties als Buma/Stemra als het om muziek van een van haar leden gaat. Of door de betreffende rechthebbende zelf te mailen en om toestemming te vragen.
Het eerste (Buma/Stemra) is op dit moment nog een probleem voor podcasters, het is nog niet helemaal duidelijk hoe de afrekening plaats gaat vinden en met name wat het allemaal wel niet gaat kosten.
Maar geld betalen voor het gebruik van de muziek is voor mij nou eenmaal geen optie. De presentaties en filmpjes worden gratis beschikbaar gesteld, brengen mij dus absoluut geen geld op. Zomaar gebruiken van muziek waarvoor eigenlijk geld aan Buma/Stemra afgedragen moet worden is wat mij betreft ook geen optie.

Gratis muziek
Blijft over de gelukkig nog redelijk grote groep artiesten die niet al hun rechten overgedragen hebben aan de Buma/Stemra en die zelf kunnen bepalen hoe dat geregeld wordt.
Soms is het heel gemakkelijk en gebruiken sites/artiesten de volgens mij enige echt duidelijke licentie hiervoor, de creactive commons-licentie. Dan weet ik als “gebruiker” namelijk precies wat ik wel en niet mag.

Plekken waar je op zoek kunt zijn:
* de creative commons-website zelf
* archive.org
* Incompetech
* 15Megs of fame

Maar
Helaas is het niet altijd zo duidelijk. Neem bijvoorbeeld Dave’s Imaginary Sound Space. Als je daar langs komt op zoek naar muziek zou het grote Creative Commons logo boven aan de pagina je op het verkeerde been kunnen zetten. De links onder het kopje “Podsafe Music Resources” bevatten namelijk zeker niet allemaal muziek die onder de Creative Commons Licentie is vrijgegeven.
Welke licentie dan wel, is niet altijd duidelijk.

RKO, bijvoorbeeld gebruikt als disclaimer:

“Small print: All files provided for download on this server are assumed to be freely distributable. In the event that a file here is NOT freely distributable, please contact the site maintainer for immediate file removal. By downloading any files here you acknowledge that you will not hold the webmaster or our host liable for any damages.”

(bron)

Betekent “freely distributable” dat ik het in mijn podcast mag opnemen, als achtergrondmuziek onder mijn filmpje of presentatie mag gebruiken? En ook eventueel in commercieel werk? Niet duidelijk.

Ook Garageband.com, veelal aangeprezen als dé bron voor Podcast-safe muziek maakt het mij niet gemakkelijk. Ja, ik mag er podcasts mee maken, maar als ik er wat anders mee wil? Toen ik op zoek ging naar informatie over de licenties voor andere gebruiksdoeleinden kwam ik er achter dat alleen als het expliciet bij een track was aangegeven, dat dan de muziek ook onder de creative commons licentie beschikbaar was. De site biedt op dit moment nog niet de mogelijkheid op de licentie te filteren, maar Google maakt dat gelukkig wél mogelijk.

Nog meer Podcast-safe muziek
Fred Zelders verwijst vandaag naar Daily Source Code #209 van Adam Curry waarin het Podsafe Music Network uitgebreid aan bod komt. Zowel Adam als Fred zijn daar vanuit podcast-oogpunt terecht heel enthousiast over. Maar voor mij roept het wel ook de vraag op of we niet heel hard dingen aan het regelen zijn voor één distributie-vorm (podcasting) waardoor we dat straks nog een keer moeten doen voor de andere distributie-vormen. Want zelfs voor nauwe aan podcasting verwante zaken als video-blogging vraag ik me af of de “licentie” die artiesten via het Podsafe Music Network verlenen wel van toepassing is. Natuurlijk kan ik ook hier een mail sturen en vragen voor toestemming, maar dat wil iedereen nu toch juist proberen te voorkomen!?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evert van Malkenhorst
16 jaren geleden

Dag Pierre,

Ik even rondgekeken via de links die je vermelddde. Ik vind het zo goed dat langs deze weg een ander medium is geboren waar kunstenaars en componisten hun werk kunnen delen met anderen, zonder dure=onmogelijke kosten van platenmaatschappijen.
Het directe contact met gebruikers die downloaden lijkt me een geweldige stimulans en waardering voor hen. Leuk om mee kennis te maken voor mij als muziekverzamelaar van van alles en nog wat. Bedankt!

Wytze Koopal
16 jaren geleden

Pierre,
ken je deze licentie al: http://creativecommons.org/licenses/s… ?
Is dit niet ongeveer wat je wilt?
Gr, Wytze

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Wytze,
Ja de Creative Commons-licentie (verwijs ik ook naar in de post voldoet prima. Daarom vind ik ook dat we meer zouden moeten aansturen op het gebruik van dat soort generieke (her)gebruiks-licenties dan het regelen van toestemming die tot één medium (in dit geval podcasting) beperkt blijft.

Wytze Koopal
16 jaren geleden

En nu kun je zoeken in spul dat een CC licentie heeft.
Bij Yahoo: http://search.yahoo.com/cc.
Ik heb het nog niet geprobeerd…