De wereld op z’n kop

Gisterenavond kreeg ik een mailtje van Michel. Hij was namelijk ook aan het geotaggen geslagen en wel met het scriptje dat ik gemaakt had voor het tonen van coördinaten en de resulterende Flickr-tag.
Helaas blijkt (bleek) er echter een foutje in het script te zitten.
Het oorspronkelijke script ziet er zo uit:

Google op de kop - Klik voor grotere versie

Je ziet hier dus staan:
Lat/Lon:(-92.2629017765584, 34.74791990560159)

De reden voor die opmaak is dat de informatie die Google maps geeft in de vorm “(-92.2629017765584, 34.74791990560159)” aangeboden wordt. Om de lengtegraad en breedtegraad te achterhalen moest ik die tekststring uit elkaar gaan halen in de twee verschillende de delen. Ik was (ten onrechte) in de veronderstelling dat het eerste getal de Latitude (breedtegraad) was en het tweede de Longitude (lengtegraad).

Dit is de betreffende locatie in Google maps

Google op de kop - Klik voor grotere versie

En in de url voor deze kaart zie je dat het hier niet duidelijk is welke waarde de breedtegraad en welke de lengtegraad is én als je wel weet dan zie je dat de getallen zoals door kaart doorgegeven wordt in het script precies andersom staan dan in de url.

En dus was het resultaat van mijn script (nu niet meer, is aangepast)

Google op de kop - Klik voor grotere versie

Bij multimap is er een stuk beter over nagedacht.
Deze url levert deze afbeelding op:

Google op de kop - Klik voor grotere versie

In de url kun je duidelijk zien wat lengtegraad en breedtegraad is. Kans op fouten is dan heel klein.

Goed. Helaas kan ik niet veel doen aan het extra werk dat Michel hierdoor gehad heeft. Het bevestigd overigens nog maar eens dat het werken met coördinaten niet eenvoudig is.

Natuurlijk heb ik inmiddels het script aangepast zodat het wél de juiste coördinaten en tags geeft. Ik heb ook meteen een nieuwe versie gemaakt.

Google niet meer op de kop - Klik voor grotere versie

Hier krijg je niet alleen de coördinaten als tag te zien, maar ook als losse waarde. Je kunt de kaart nu ook ‘sturen’ door het invullen van coördinaten en het daarna klikken op de ‘set’ knop. Wil je zeker weten dat het werkt, dan kun ook de link naar Multimap gebruiken. Die wordt na elke klik bijgewerkt evenals de permanente link naar de pagina waarbij je in de url de coördinaten kunt meegeven.

Voor de zekerheid dan maar even: gebruik ervan is op eigen risico.
Enne Michel: sorry!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog/michel
18 jaren geleden

Ik was al lang blij (nou ja…) dat ik de fout nu ontdekte, nota bene als gevolg van een foto van mij die Pierre ge-geotagged had. Toen ik m’n tags aan het bijwerken was viel het me op dat zijn tags precies andersom stonden als de mijne, terwijl de foto’s in hetzelfde gebied genomen waren.

En ach, eigenlijk had ik het moeten weten. Dat breedtegraden iets met noord-zuid te maken hebben dat wist ik eigenlijk wel. Dus dan moet lengtegraden oost-west zijn. En als je dan de keus hebt tussen lat/lon…

En in een ver verleden heb ik mijn studenten altijd voorgehouden dat ze zichzelf altijd moesten afvragen of de uitkomst van een berekening of een meetinstrument wel een reële waarde oplevert. Kortom (ook een beetje) eigen schuld dikke bult.

duimdog
18 jaren geleden

Die link naar Multimap is perfect! Want, zoals je in je geo-zeilen post al schreef: het gemak van Google maps is dat al schuivend navigeren. Wat dat betreft vind ik Multimaps een ramp, want iedere keer moet het beeld opnieuw worden opgebouwd. En hij geeft ook niet nauwkeurig de positie van je cursor, ik heb in ieder geval nog niet ontdekt hoe je dat doet. Maar dat je even op multimap kunt ‘spieken’ voor de exacte locatie, dat werkt erg goed!