Je Skype contacten altijd bereikbaar via Mobivox

Mobivox - Klik voor grotere versie

Nou weet ik dat het gevaarlijk is om te zeggen “altijd bereikbaar” na vorige week, maar ik bedoel “altijd bereikbaar als Skype in de lucht is én je contactpersoon online is in Skype”.
Stel…
Een aantal van de contactpersonen die ik via Skype kan bereiken zitten in het buitenland. Lang niet altijd op dezelfde plek en soms heb ik hun directe telefoonnummer niet eens bij de hand omdat het nou eenmaal veel gemakkelijker is om ze op deze manier te bereiken.
Maar wat nou als ik ze wil bereiken terwijl ik zelf géén toegang tot Skype heb? Bijvoorbeeld omdat mijn laptop gestolen is of omdat ik in de auto of trein zit en geen internettoegang ter beschikking heb. Dan kan ik ze nu toch bereiken dankzij Mobivox.
Het kost niet meer dan het bellen naar een telefoonnummer in Nederland, en dat kan afhankelijk van je abonnement zelfs gratis zijn want Mobivox gebruikt “gewone” inbelnummers. Wat doet Mobivox dan?
Mobivox is een online dienst waarbij je een gratis account kunt aanmaken. Je contactpersonen hoeven niets te doen, alleen jijzelf.
Na het aanmaken van een account laat je Mobivox je contactpersonen van Skype importeren.

Inbellen
Afhankelijk van waar je bent kun je dan gebruik maken van een van de vele inbelnummers die zij over de hele wereld hebben. Ook in Nederland.

Inloggen
Je kunt ook tot maximaal 4 nummers invoeren waarmee je meestal zult bellen naar dat inbelnummer. Stel, ik voer hier mijn GSM nummer in. Als ik dan met mijn GSM nummer naar het inbelnummer (ik gebruik er een in Eindhoven) bel, dan herkent de computer daar mijn telefoonnummer en wordt ik meteen met “Hi Pierre” onthaalt. Bel ik van een andere telefoon of herkent ze mijn nummer niet, dan moet ik eerst een van de bij mijn account ingevoerde telefoonnummers en een wachtwoord invoeren.

Commando’s
Daarna kan ik een aantal commando’s geven. Dat kan ik in het Engels doen door die commando’s uit te spreken, maar met de ‘#’ knop (‘pound key’) kan ik ook overschakelen naar gebruik van mijn toetsen. De ‘VoxGirl’ zoals ze op de site genoemd wordt praat je dan door de commando’s heen.
Mooi is ook dat ze een soort T9-systeem toepassen voor het herkennen van je contactpersonen. Je hoeft dan echter niet 3-keer op de ‘1’ toets van je toestel te drukken, je drukt slecht 1-keer op de toets waar de letter bij hoort. Voor ‘pierre’ type je dan in ‘743773’. Na het intoetsen van de ‘code’ van je contactpersoon leest VoxGirl alle contactpersonen op die mogelijk met die combinatie van letters te maken zijn. Meestal is dat er gewoon maar één.
Maar je kunt ook gewoon alle contactpersonen laten voorlezen die online zijn en dan op ‘#’ op de contactpersoon te selecteren die je wilt bellen.

Hoe klinkt dat
Om je te laten horen hoe het systeem klinkt heb ik een sessie met VoxGirl opgenomen:
audio opname van Mobivox sessie   (1 minuut en 19 seconden)
Omdat ik SkypeOut gebruikte zodat ik met Powergramo de sessie kon opnemen (ja, was niet echt zinvol om dan Mobivox te gebruiken, maar het ging op het opnemen), herkende VoxGirl mijn inbelnummer niet en moest ik dat nummer en mijn wachtwoord invoeren. Die heb ik de opname uiteraard even bijgeknipt. Voor het overige zul je mij het merendeel van de opname niet horen praten omdat ik het bedienen van VoxGirl bij voorkeur via het toetsenbord doe. Ik schakel daarom in het begin met ‘#’ om naar toetsenbord commando’s. De opname stopt op het moment dat ik verbinding maak met de ‘edukast’ Skype gebruiker.

En je contactpersonen?
Je contactpersonen merken niets van het feit dat jij via Mobivox belt. Als je ze belt verschijnt namelijk gewoon jouw Skype naam als persoon die belt. Wat hen betreft bel je hen vanaf jouw Skype account.

Samenvattend
Ik zal het vast niet vaak nodig hebben, maar wat maakt het uit? Het kost me niets per maand, ik hoef er geen tegoed te storten en zolang het nummer in mijn GSM zit hoef ik niets anders te onthouden. Een gebruiksaanwijzing is er namelijk niet voor nodig. Een aanrader dus.

Overigens biedt Mobivox ook mogelijkheden om op deze manier andere telefoonnummers te bereiken. Dat zou een goedkopere manier kunnen zijn om naar het buitenland te bellen, maar daar zijn goedkopere alternatieven voor.