TokBox – Videochat in a Box

tokbox logo - Klik voor grotere versie

TokBox is gratis online dienst voor videochat. Na het aanmaken van een account kun je een ‘embed’-code downloaden die je in een webpagina, je weblog, je myspace pagina etc. kunt plakken. En dat ziet er dan zo uit:
[de code die hier stond werkt niet langer meer]

Iedereen met een webcam, dus ook mensen die geen TokBox-account hebben, kan nu kiezen tussen:
* het starten van een videogesprek
* het achterlaten van een videomail

Tokbox - view als je niet ingelogd bent - Klik voor grotere versie Tokbox - view ingelogd - Klik voor grotere versie

Videogesprek
Voor het starten van een videogesprek druk je op de “Push to Talk”-knop. In het venster ernaast kun je overigens al zien of ik online ben of niet.
Als ik opneem, dan kun je een videogesprek voeren. Hier zie je een voorbeeld van zo’n gesprek, in dit geval tussen mij en Willem Karssenberg:
tokbox - Klik voor grotere versie
Videomail
Ben ik er niet, of besluit ik niet op te nemen, dan kun je ook een videomail achterlaten.
videomail achterlaten - Klik voor grotere versie Ik krijg dan via de gewone e-mail een berichtje dat er een videomail is achtergelaten en kan die dan bekijken. Er op reageren kan ik (uiteraard) alleen als jij een Tokbox account hebt, anders weet Tokbox je e-mail adres namelijk niet.

Voordelen
Tokbox maakt gebruikt met zoals de meeste andere online videosite gebruik van Flash en de mogelijkheid om via Flash je camera en microfoon te benaderen. Iemand die je een videomail wil sturen hoeft dus niets te installeren.

De interface ziet er eenvoudig en redelijk laagdrempelig uit. Maar het is duidelijk een bèta, de layout is in Internet Explorer niet helemaal correct, voor de verandering eens juist in Firefox wel.
Vorige week was de videomail voorziening een dag of twee offline omdat ze hem aan het upgraden waren etc.

Nadelen
Je kunt op het moment niet met meer dan één ander persoon een videogesprek hebben. Niet geschikt dus voor groepsvergaderingen.

Voor een vergadering lijkt het me sowieso minder handig omdat iedereen die je tokbox.com pagina bekijkt of bijvoorbeeld dit bericht met de embedcode er in, kan meekijken. Nu is het wel zo dat er rechtsboven in het videovenster wordt aangegeven hoeveel mensen en als het Tokbox gebruikers zijn, welke mensen meekijken, maar dat is niet echt privé.
De videomail berichten zijn dat in principe overigens wel al kan de ontvanger ze met een embedcode ook weer online plaatsen (die embed-code werkt op dit moment niet, het is een bèta tenslotte).
Maar: er kan niemand meekijken als jij een videomail aan het opnemen bent én je kunt hem zelf terugkijken voordat je hem verstuurd!

Samenvattend
Leuke dienst, beetje ruwe randjes nog. Wil je het uitproberen, ga je gang. Boven aan dit bericht staat mijn Tokbox ruimte ingeplakt. Ter geruststelling wellicht: ik zal geen videoboodschappen die ik op deze manier ontvang online zetten zonder daarvoor eerst jouw toestemming te vragen.