Evoca recording voor Skype

Evoca

Terwijl Skype nog even aan de hartbewaking ligt, een bericht over een test die Willem Karssenberg en ik gisterenavond uitgevoerd hebben met Evoca voor Skype. Evoca is een online dienst voor het opnemen van Skype gesprekken. Zowel Willem als ikzelf hebben ervaring met het opnemen van Skype-gesprekken, hij met Pamela, ikzelf met PowerGramo. Willem wilde kijken of Evoca een vervanging kon zijn voor Pamela.
Hoe werkt het?
De persoon die de opname wil maken heeft een account nodig bij Evoca. Daarna brengt de organisator een audiovergadering tot stand waarbij ook de Evoca gebruiker in Skype wordt uitgenodigd.
Het is dus sowieso niet mogelijk om ongemerkt een opname te maken, iets wat bij PowerGramo wél kan, al is het niet alleen niet netjes, het is ook niet legaal.

Het resultaat
De organisator krijgt direct na de vergadering een mail met daarin een link naar een pagina.
Daar kun je de opname beluisteren en downloaden.
Maar je krijgt er ook embed-codes zodat je de opname bijvoorbeeld direct in een blogposting of een website kunt invoegen.
Evoca Opties - Klik voor grotere versie Ik heb een stukje van ons gesprek hier neer gezet:
SkypeRecording met Evoca.mp3

Wat kost het?
Er is een gratis versie van Evoca, maar daar zitten beperkingen aan. Zo kun je maximaal gesprekken van 15 minuten opnemen én die werkt niet met Skype.
Dus voor Skype zit je vast aan een abonnement voor $4,99 per maand.

Ter vergelijking:
Powergramo kent een gratis en een betaalde versie. Bij de gratis versie is de opnameduur onbeperkt, maar kun je geen gesprekken tussen meerdere personen opnemen en wordt de audio als één track opgeslagen (zie hieronder). Registratie kost: 24 euro.
Ook Pamela heeft een gratis versie een een paar betaalde versies. Hier is de opnameduur bij de gratisversie beperkt tot 15 minuten.
Duurste versie kost 29,95 euro.
Beide applicaties bieden voor dat bedrag onbeperkte updates en upgrades naar nieuwe versies.

De voordelen
Voordeel van Evoca is dat je er niets voor hoeft te installeren. Alles gebeurt op de servers van Evoca.
De mogelijkheden tot embedden van de audio zien er verzorgd en eenvoudig uit.

De nadelen
Ten eerste: het kost elke maand weer geld. Na 6 maanden wordt het duurder dan de andere twee alternatieven en tikt de teller gewoon door.

Dat zou wellicht nog te verkopen zijn als de kwaliteit van de opname even goed of beter zou zijn dan bij Pamela of PowerGramo. Maar ook dat is niet zo. De opname bestaat uit één mono-track. Zoals je kunt horen in de clip wordt mijn audio veel harder (té hard want er vindt clipping plaats, iets wat je niet kunt repareren in de nabewerking) dan die van Willem.
Als het twee aparte tracks waren zoals bij PowerGramo dan kon je daar individueel nog wat aan repareren, maar nu niet.

Conclusie
Het idee is leuk, maar het businessmodel en de kwaliteit van de audio maken het geen aanrader.

…terwijl ik net bezig ben met het afronden van deze post komt Skype weer even tot leven…om tijdens het typen van deze laatste regel meteen weer onderuit te zakken…het lek is daar ook nog niet boven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Goed verhaal dat ik van mijn kant volledig kan onderschrijven.
Wat ik heel vreemd vind is dat de gratis Evoca versie nu niet meer Skype werkt! Dat moeten ze haast gisteren veranderd hebben want woensdagavond hebben we juist dát getest. Ik heb namelijk geen betaald account genomen voor deze test…

Pierre
14 jaren geleden

Ik snapte dat ook al niet. Het was dat ik de pagina las voordat ik de link invoegde want in eerste instantie dacht ik dat het ook hier gewoon om een versie ging met een beperking van 15 minuten opnemen zoals bij Pamela. Maar ja, zelfs als dat een foutje in de pagina blijkt te zijn is de kwaliteit van de opname in ieder geval een showstopper wat mij betreft.