Het beheren van een kleine wiki

small book
“Small wikis aren’t the same as Wikipedia. Wikipedia has 43,000 contributors every month. Muppet Wiki has around 50 contributors. 43,000 isn’t just ’50, but bigger’. It’s a whole different level of complexity. Muppet Wiki is the size of an office. Wikipedia is the size of a small city.
That means that a small wiki has different priorities and a different structure, and it needs different rules. ‘They do it this way on Wikipedia’ is not a good way to run a small wiki.”

(bron)

Het is vandaag ongeveer drie jaar geleden dat ik “aan de wiki ben gegaan…“. De wiki die ik toen gemaakt heb als basis voor het artikel op de e-learning themasite was (is?) ook een kleine wiki. Belangrijkste verschil is dat de MuppetWiki met slechts 50 actieve leden blijkbaar wel voldoende draagvlak voor onderhoud wist te creëren. Dat is bij de ICT in het onderwijs Wiki nooit echt gelukt en daarom bevindt die zich inmiddels in een soort slaapstand, slechts verstoord door de spammers die voorbij komen en een admin die van tijd tot tijd daar weer in opruimt.
De constatering in het bericht dat wat voor Wikipedia werkt niet vanzelfsprekend voor een kleine wiki hoeft te gelden onderschrijf ik. Toegegeven, wij hadden geen verplichting om te registreren, maar dat de achterliggende mechanismen anders zijn is me nu ook wel duidelijk geworden.
Van de andere kant verklaart het bericht niet hoe ze aan die kern van 50 gekomen zijn.
Want ook dat is een aantal dat je niet zomaar bereikt en dan had ik gehoopt om meer toelichting verklaring dan alleen “it’s pure magic”.

Ik heb kleine wiki’s overigens voorlopig afgezworen. Ze kosten mij als individuele deelnemer (en zeker als beheerder) eenvoudig teveel tijd. Wél ben ik in die drie jaar tijd fan geworden van de “wegwerp wiki”. Dat is een wiki die je inricht bijvoorbeeld ter voorbereiding van een presentatie of workshop, zoals hier op Wikispaces. Handig, omdat deelnemers direct kunnen bijdragen voor, tijdens en ook erna. En een maand na afloop of zo gooi je hem op slot en heb je een archief. Handig bij Wikispaces is sowieso dat elke individuele deelnemer er ook een offline kopie van kan trekken als eigen archief.