Levende boeken

 Gepubliceerd door om 22:58  Leertechnologie
apr 122007
 
“Leerlingen die luisteren naar een op de computer voorgelezen boek met bewegende beelden, vergroten hun woordenschat tot wel zes woorden per dag. Hiermee bewijzen de zogeheten interactieve Levende Boeken hun waarde tegenover de ouderwetse juf-leest-voor-methode waarbij kinderen tot drie woorden per dag leren. Nieuw onderzoek leert dat leraren zitten te springen om meer digitale voorleesboeken.”

(bron)

Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan verbaasd me deze conclusie niks. De vraag die mij wel meteen te binnen schoot was (uiteraard): “zou dit ook gelden voor moeilijkere onderwerpen en oudere studenten, dus bijvoorbeeld die van 17 en ouder?”. Hoe dan ook, het onderzoeksrapport (PDF) staat online en je kunt uitleg over digitale voorleesboeken krijgen op de website http://www.levendeboeken.nl. En die website is een heerlijk voorbeeld van hoe luisteren en kijken kan bijdragen aan lezen. Want de verschillende hoofdpagina’s bevatten een filmpje waarin meteen de zaken uitgelegd worden. Dat gebeurt op een heel toegankelijke en prettige manier. Waardoor je je al meteen zou kunnen voorstellen dat de voorleesboeken “prettig” aanvoelen.

UPC HDTV – ik wacht nog effe

 Gepubliceerd door om 22:48  Media
apr 122007
 
“UPC abonnees kunnen nu voor 5,99 euro extra in de maand een Mediabox voor HDTV huren. Voor dat bedrag worden voorlopig maar twee kanalen doorgegeven, National Geographic HD en Discovery Channel HD. Pas deze zomer wordt uitbreiding verwacht.”

(bron)

OK, ik heb inmiddels een High Definition televisie, en in tegenstelling tot een aantal reageerders bij het bericht op Emerce, ben ik helemaal niet ontevreden met wat ik nu aangeboden krijg. Daarbij helpt het natuurlijk ook wel dat ik een prima aanbieding heb gedurende dit eerste jaar. Want ik betaal maar 6,99 euro per maand in totaal voor de UPC PVR + Digitale Televisie + het extra zenderpakket. Maar dan is nog een keer 5,99 voor slechts twee extra zenders bij UPC HDTV natuurlijk wel wat veel van het goede. Dan wacht ik wel op wat meer zenders én een betere aanbieding.

 Reacties uitgeschakeld voor UPC HDTV – ik wacht nog effe  Tags:

Bellen in het vliegtuig

 Gepubliceerd door om 19:48  Tools
apr 122007
 
Schiphol

Pocketinfo verwijst naar een bericht over ‘de werkelijke reden’ van het verbod op het bellen in vliegtuigen:

“De werkelijke reden waarom je geen telefoon mag gebruiken is ‘crowd control’. Als mensen in het vliegtuig gaan bellen levert dat agressie onder passagiers op: mensen ergeren zich aan luidruchtige bellers, beginnen door elkaar heen te schreeuwen en stewards/stewardessen zijn een groot deel van hun tijd bezig met het sussen van ruzies. Ook houden de luchtvaartmaatschappijen mensen het liefst onwetend van de gebeurtenissen op de grond: persoonlijke drama’s, terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes zijn onderwerpen waar ze maar beter niets over te weten kunnen komen. Een oplossing zou kunnen zijn om een bepaalde sectie voorin of achterin het toestel te reserveren voor bellers, maar dat kost geld. Het verbieden van mobiele telefoons is veel goedkoper en lever minder gezeur op.”

(bron)

En ik zou zeggen: nou en? Lijkt me meer dan voldoende valide redenen om het verbod te handhaven. Ik moet er niet aan denken dat ik zaterdag 11 uur lang in een vliegtuig zou moeten zitten met een stuk of honderd bellers. Als je kijkt (en met name luistert) hoe sommige bellers in de trein zich gedragen dan kun je je er hoop ik wel iets bij voorstellen. Vliegtuigmaatschappijen kunnen beter investeren in een internetaansluiting in de stoel of overal een in-seat entertainmentcentre met goede films en spelletjes. Daar heb je tenminste nog wat aan zonder dat iedereen anders daar hoorbaar last van hoeft te hebben. Een ruimte waarin je wél mag en kunt bellen zonder dat anderen daar last van hebben (vergelijkbaar met de toiletten ;-)) zou een compromis zijn waar ik geen probleem mee zou hebben. Als ik het verhaal goed begrijp zit een internetaansluiting er niet in omdat je dan het nieuws kunt volgen. Tja, zit op zich ook wel weer wat in. Zeker op de lange vluchten zoals die naar de VS of Canada. Nou ja, ik neem sowieso wel weer een boek mee het vliegtuig in, eentje op papier, zonder accu die leeg gaat en met een flexibel te verstellen ‘beeldscherm’ dat ook in kleine ruimtes goed te lezen is.