NOT 2007

 Gepubliceerd door om 18:44  Onderwijs
jan 232007
 

Vanmiddag ben ik even op de NOT 2007 in Utrecht geweest. Ik was vanochtend al in Utrecht voor een afspraak bij SURF en was dus naast de deur. En ik ben blij dat ik er niet speciaal voor naar Utrecht ben hoeven gaan, want na ongeveer twee uurtjes had ik toch echt wel alles gezien wat ik wilde zien.
Nee, ik ben geen juf of meester op zoek naar nieuwe onderwijsmethoden voor in het po/vo, speeltoestellen, glijbanen en zo zijn ook niet echt waar ik naar op zoek was. En de podcastworkshops bij Apple heb ik ook maar even aan me voorbij laten gaan.
Ik kwam er twee dingen doen: ideeën opdoen voor het in ons gebouw in te richten educatief lab en ik wilde de nieuwe Smartboard-oplossing met geïntegreerde beamer wel graag eens in het echt zien. Ik had er al foto’s van gezien, maar zien is geloven.

Digitaal Schoolbord
Om maar met dat laatste te beginnen: ik ben om, het is mogelijk front-projection (bord met beamer aan de voorkant) te realiseren waarbij je niet steeds in het licht staat en niet steeds het bord hoeft te herkalibreren als hij iets verschuift.
NOT 2007 (excuus voor de erg donkere foto op de Smartboard-website staat een betere)
Het Smartboard 600i (ongeveer 5.000 euro) is duurder dan een oplossing met los Smartboard (ongeveer 2.000 euro) en Beamer (ongeveer 1.000 euro), maar je hoeft dan geen bouwtechnische voorzieningen te treffen voor het aan het plafond bevestigen van de beamer. Het bord heeft optioneel een schuifsysteem zodat je het bord naar boven en naar beneden kunt schuiven, zonder daarbij de kalibratie van de beamer opnieuw uit te moeten voeren omdat de beamer, die overigens lekker compact oogt, meebeweegt.
En ze kunnen me veel vertellen over klaslokalen met kindertjes die allemaal met hun vinger aan het bord willen, ik blijf een oplossing met een ‘domme pen’, waarbij je dus niet afhankelijk bent van elektronica in de pen de voorkeur geven.
NOT 2007 Er hing ook een oplossing op basis van een plasmascherm, maar die maakte minder indruk. Het beeld straalde niet zo helder als bij de beamer-oplossingen.
De rear-projection versie zag er erg lomp uit. Zeker gezien de twee keer zo hoge prijs lijkt me dit alleen iets als je echt een “mobiele” alles-in-een oplossing nodig hebt.
Laatste belangrijke punt vind ik de ‘Go Wire’ optie waarbij je gebruik maakt van een USB-kabel voor het aansluiten van een laptop en waarbij de software in de USB-kabel zit en de laptop geen speciale software meer zou hoeven te hebben om te gebruiken in combinatie met het digitaal schoolbord. Want dat is nu vaak een probleem in vergaderruimtes waarbij je met je laptop zonder software binnen komt en je dan geen gebruik kunt maken van de drukgevoelige eigenschappen van het bord.
Die Go Wire optie heb ik overigens (nog) niet gedemonstreerd gezien, maar aangezien Smartboard niet rechtstreeks levert aan scholen/klanten zal ik daarvoor sowieso een tussenleverancier langs moeten/willen laten komen om e.e.a. te demonstreren.
Excuus overigens als dit als een verkoopverhaal klinkt, ik krijg hier in ieder geval niet voor betaald.
Voor de volledigheid: ook 3M stond er met een systeem waarbij de beamer dicht boven het scherm bevestigd was, maar ook hier wordt gebruik gemaakt van een slimme pen.
NOT 2007 Educatief lab Het tweede waar ik naar op zoek was, waren slimme oplossingen om ons educatief lab in te richten. Hoewel de functionele eisen nog niet definitief zijn ging ik er sowieso vanuit dat we moeten proberen de ruimte een beetje flexibel in te richten. Omdat er een aantal computerwerkplekken moeten komen heb ik dus ook gekeken naar flexibele werkplekken/opbergsystemen. Ik heb er eentje gezien, maar die was helemaal van hout, past waarschijnlijk niet helemaal in de rest van de inrichting.
NOT 2007 NOT 2007 Een ander interessant systeem was het gebruik van in of achter de tafel zakkende beeldschermen. Met afstandsbediening en indien nodig met antidiefstalsystemen. Ik weet nog niet helemaal of dat ook de meest ergonomische systemen waren.
NOT 2007 NOT 2007 Geen games? Geen Second Life?
Wat ik wel miste (of heb ik gewoon niet goed opgelet en moet ik morgenvroeg tóch nog terug) waren grote gaming-stands, of dingen als Second Life.
Komt dat pas op de NOT 2009?

En Maria?
De website kopt “Scholenbouwprijs uitgereikt door minister van der Hoeven” maar in het bericht eronder staat nu al “Tijdens de NOT zal de Scholenbouwprijs uitgereikt worden door Bruno Bruins, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap”….Maria is wel consequent.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “NOT 2007”

Reacties (4)
 1. Hé Pierre, misschien moeten we eens samen het e.a. bespreken. Toevallig heb ik vandaag de verbouwplannen S2 gezien. Ik ben er bij betrokken omdat er een mediatheek komt op S2. In die plannen zag ik echter ook ruimte gereserveerd voor een educatief lab. Lijkt me een goed idee als de AV dienst hier ook een rol in kan spelen. Ik wil in ieder geval graag meedenken, als ik op S1 ben loop ik even binnen.

 2. Tja Pierre, dan had je achteraf gezien toch beter naar de BETT kunnen gaan, want daar waren van beide zaken die je noemt veeeeel meer voorbeelden te zien. Eigenlijk heb ik daar vrijwel geen digitaal bors gezien waarbij de beamer niet vast bevestigd was, en de meeste borden waren daar inderdaad gewoon in hoogte verstelbaar, zodat je niet met een lullig opstapje voor kleine kinderen hoeft te werken. Uitklaptafels waren daar ook in alle soorten, maten en prijzen. Wat ze showden past er dan ook prachtig is. Wat ik me daarbij afvraag is wat je doet als na 3 à 4 jaar je computer is afgeschreven en het meubel nog lang niet? Nu is alles voor het formaat 17 inch beeldscherm, maar hoe duur is 21 inch over 5 jaar? Ovder die meubels met deksel en (hydraulische) klapsystemen ben ik dus niet zo positief. Gaan we zowiezo niet naar iedereen gewoon een notebook? Ik heb dus vooral gekeken naar opbergkasten (inclusief laders) voor notebooks. En die Apple podcast seminar, daar ben ik dus wél geweest, en ik vond het zeer de moeite waard. Ik ben helemaal verliefd geworden op de mogelijkheden van garageband en mijn volgende notebook wordt een Apple (hoop ik).
  Het is toch wat: ik zit hier eerder te reageren dan op m’n eigen blog te schrijven….

 3. @Tons: lijkt me een goed idee!

  @Willem: tja, was natuurlijk iets verder reizen geweest naar Londen. Wat die laptops betreft: ja en nee. We hebben nu een videobewerkingsplek aangeschaft: twee 19" monitoren en een wat steviger desktopsysteem er aan vast. Kun je natuurlijk als laptop ook aanschaffen, maar dan is het toch al gauw meer een verplaatsbaar systeem dan een draagbaar systeem.
  Mijn volgende notebook wordt geen Apple en het leek me frustrerend om te gaan luisteren naar iets waar ik wel direct iets mee zou willen maar niet zou kunnen.

  Heb jij de games en zo trouwens niet gemist? Ik begrijp dat je in ieder geval dingen tegen het lijf bent gelopen die ik niet gezien heb. Je had helaas je mobiel niet aan staan, ik heb je nog gebeld met de vraag of er nog stands waren waar ik zéker voorbij moest voordat ik naar huis ging.

 4. <i>Geen games? Geen Second Life?</i>Ik denk dat een second life best op de NOT had mogen staan als ze zich hiervoor hadden aangemeld. Evenals de producenten van games.
  Ik denk dat dit niet alleen aan de NOT ligt (die deze producenten best had kunnen uitnodigen) maar ook aan de producenten zelf (die als zij zich daadwerkelijk op het onderwijs willen richten zelf ook een stand op de NOT hadden kunnen huren).

  Ik verbaasde mij twee jaar geleden ook over hoe weinig "nieuwe" toepassingen te zien waren op de NOT. Hoewel dit natuurlijk jammer is (aangezien de NOT wel dé beurs zou zijn om een grote groep leraren te bereiken), geeft het denk ik wel een realistisch beeld over hoe het Nederlandse onderwijs op dit moment is ingericht.

  Ik merk dat ik zelf soms veel te veel kijk naar wat er allemaal (technisch) mogelijk is binnen het onderwijs, waardoor ik mezelf niet altijd een realistisch beeld van het onderwijs (in zijn geheel) voor stel.

  Ik denk dat dit een probleem is waar we als voorlopers toch rekening mee moeten houden. Misschien is de NOT dan toch een goed middel om weer even de beide benen op de grond te krijgen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.