NOT 2007

 Gepubliceerd door om 18:44  Onderwijs
jan 232007
 

Vanmiddag ben ik even op de NOT 2007 in Utrecht geweest. Ik was vanochtend al in Utrecht voor een afspraak bij SURF en was dus naast de deur. En ik ben blij dat ik er niet speciaal voor naar Utrecht ben hoeven gaan, want na ongeveer twee uurtjes had ik toch echt wel alles gezien wat ik wilde zien.
Nee, ik ben geen juf of meester op zoek naar nieuwe onderwijsmethoden voor in het po/vo, speeltoestellen, glijbanen en zo zijn ook niet echt waar ik naar op zoek was. En de podcastworkshops bij Apple heb ik ook maar even aan me voorbij laten gaan.
Ik kwam er twee dingen doen: ideeën opdoen voor het in ons gebouw in te richten educatief lab en ik wilde de nieuwe Smartboard-oplossing met geïntegreerde beamer wel graag eens in het echt zien. Ik had er al foto’s van gezien, maar zien is geloven.

Digitaal Schoolbord
Om maar met dat laatste te beginnen: ik ben om, het is mogelijk front-projection (bord met beamer aan de voorkant) te realiseren waarbij je niet steeds in het licht staat en niet steeds het bord hoeft te herkalibreren als hij iets verschuift.
NOT 2007 (excuus voor de erg donkere foto op de Smartboard-website staat een betere)
Het Smartboard 600i (ongeveer 5.000 euro) is duurder dan een oplossing met los Smartboard (ongeveer 2.000 euro) en Beamer (ongeveer 1.000 euro), maar je hoeft dan geen bouwtechnische voorzieningen te treffen voor het aan het plafond bevestigen van de beamer. Het bord heeft optioneel een schuifsysteem zodat je het bord naar boven en naar beneden kunt schuiven, zonder daarbij de kalibratie van de beamer opnieuw uit te moeten voeren omdat de beamer, die overigens lekker compact oogt, meebeweegt.
En ze kunnen me veel vertellen over klaslokalen met kindertjes die allemaal met hun vinger aan het bord willen, ik blijf een oplossing met een ‘domme pen’, waarbij je dus niet afhankelijk bent van elektronica in de pen de voorkeur geven.
NOT 2007 Er hing ook een oplossing op basis van een plasmascherm, maar die maakte minder indruk. Het beeld straalde niet zo helder als bij de beamer-oplossingen.
De rear-projection versie zag er erg lomp uit. Zeker gezien de twee keer zo hoge prijs lijkt me dit alleen iets als je echt een “mobiele” alles-in-een oplossing nodig hebt.
Laatste belangrijke punt vind ik de ‘Go Wire’ optie waarbij je gebruik maakt van een USB-kabel voor het aansluiten van een laptop en waarbij de software in de USB-kabel zit en de laptop geen speciale software meer zou hoeven te hebben om te gebruiken in combinatie met het digitaal schoolbord. Want dat is nu vaak een probleem in vergaderruimtes waarbij je met je laptop zonder software binnen komt en je dan geen gebruik kunt maken van de drukgevoelige eigenschappen van het bord.
Die Go Wire optie heb ik overigens (nog) niet gedemonstreerd gezien, maar aangezien Smartboard niet rechtstreeks levert aan scholen/klanten zal ik daarvoor sowieso een tussenleverancier langs moeten/willen laten komen om e.e.a. te demonstreren.
Excuus overigens als dit als een verkoopverhaal klinkt, ik krijg hier in ieder geval niet voor betaald.
Voor de volledigheid: ook 3M stond er met een systeem waarbij de beamer dicht boven het scherm bevestigd was, maar ook hier wordt gebruik gemaakt van een slimme pen.
NOT 2007 Lees verder….