Open deur?

“De Britse site OpenDOAR toont sinds kort een overzicht van 760 wereldwijde repositories. Opvallend is dat alle repositories door medewerkers van OpenDOAR bekeken en goed genoeg bevonden zijn. De site biedt daarom volgens mede-financierder JISC meer kwaliteit dan lijsten die automatisch gegenereerd worden.”

(bron)

Nee, hoewel je OpenDOAR wel zo kunt uitspreken staat DOAR hier voor Directory of Open Archive Repositories. Op OpenDOAR kun je een lijst van die repositories vinden met daarbij de beschikbare informatie. Het gaat daarbij overigens niet om een kwaliteitsoordeel van de inhoud van de repository, maar de mensen achter de site hebben wel geprobeerd te achterhalen of de repositories bijvoorbeeld informatie over de rechten van hergebruik van het materiaal in de repositories meeleverden. Wel zo handig als je dat weet, niet vanzelfsprekend blijkt uit de lijst.
Je zult op de site ook geen verwijzingen vinden naar bijvoorbeeld Edurep, JORUM, LOREnet of Merlot (om er maar eens een paar te noemen). Dat zijn namelijk repositories met leermiddelen en het gaat hier alleen over onzoeksartikelen, publicaties etc. De zaken die je in Nederland binnen het DARE-programma zult tegenkomen. Het is mooi om te zien dat de lijst op het gebied van repositories voor wetenschappelijk materiaal al zo lang is. Roept natuurlijk wel meteen de vraag op: hoe lang zou die lijst voor repositories met onderwijsmateriaal zijn?