SURFnet advanced streaming workshop – wrapup

Steaming Video Workshop

Tijd voor een korte samenvatting en conclusie van de workshop van vandaag. Beginnen met het antwoord op de vraag of het de moeite waard was: ja. Heb ik dingen geleerd die ik nog niet wist: ja
Was alles nieuw: nee, natuurlijk niet, maar dat was ook niet mijn doel/verwachting. Maar het tempo lag lekker hoog, we hebben voldoende zelf kunnen doen en omdat ik luisteren en aantekeningen/links etc. hier bijhouden probleemloos kon combineren (ik zat achterin) heb ik het gevoel gehad dat ik lekker actief bezig ben geweest vandaag.
Het mag dus een ‘advanced’ streaming workshop heten, want als je niet al de nodige voorkennis had, zul je het vandaag zwaar gehad hebben. En dat hoort zo. De opzet

Steaming Video Workshop Steaming Video Workshop Steaming Video Workshop

De workshopleiders hebben hard moeten werken, er waren meer dan genoeg vragen en iedereen wilde veel weten én veel doen. De keuze om ons met webcams aan het streamen gingen was heel goed. Het liet namelijk zien dat je geen HD nodig hebt om er mee te starten én stelde ons in staat individueel aan de slag te gaan (en naar elkaar en/of de buitenwereld te streamen). Natuurlijk was er ook voldoende aandacht voor de high-end kant, maar niet te overdreven.

Dat het “andere gebruik van video” (dus niet streaming) wat minder uit de verf kwam is logisch. Dat was vooraf in het programma zichtbaar, was niet het doel van de workshop en werd ook tijdens de dag duidelijk aangegeven. Daar kwam ik ook niet voor, dus daar ben ik ook geen publieke discussies over aangegaan. De geplande veranderingen (we moeten er alleen nog even op wachten) in de SURFnet videotheek die bijvoorbeeld het weer downloaden van video’s mogelijk zou moeten maken of het bekijken van het kunnen laten gebruiken van Flash Video zijn in ieder geval tekenen dat SURFnet in ieder geval luistert naar wat haar klanten (of de rest van de wereld) doen/doet.

De groep
Het was een gezellige groep. Nieuwe mensen leren kennen, zoals Harriët van het ICLON en Annemiek van INHOLLAND (jammer dat je weblog alleen voor intern gebruik is). Natascha, sterkte nog de komende maanden!
Bekenden tegen gekomen zoals Dave en Henk van de Hanzehogeschool Groningen en Jo (Fontys).
En zelfs weer eens een nieuwe Fontys-collega (Ed)leren kennen. En Willem uiteraard bedankt voor het willen bekijken van de live stream en het meechatten. Kortom, het ging ook vandaag weer niet alleen om de techniek. Dan was het lang niet zo gezellig geweest! :-)

Steaming Video Workshop

Wil je dit ook?
De eerst volgende workshop is op 3 augustus. Ik ben benieuwd of ze daar een volle zaal voor krijgen zo in de zomer, maar in oktober en december staat hij ook nog op de planning. Zie daarvoor deze pagina.

Sorry
Ik realiseerde me wat laat dat Bloglines gebruikers gewijzigde posts als nieuwe berichten krijgen en dus vandaag waarschijnlijk toch een hele trits exemplaren van het workshop-bericht gehad hebben. Mijn excuus daarvoor.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
16 jaren geleden

Ik vond het en leuke ervaring om mee te kunnen kijken bij de workshop en nog wel uit verschillende kijkhoeken via de verschillende webcams. Eigenlijk had de hele sessie zo heel makkelijk gestreamd kunnen worden en was dan te volgen geweest voor iedereen die er niet bij kon zijn. Volgens mij had jij het wel gezellig achterin (naast Annemiek). Voelde me wel een beetje een voyeur omdat ik jullie wel kon zien en horen en jij mij niet. Het instant chatvenster maakte dat voor een deel weer goed.

Pierre
16 jaren geleden

Deels mee eens. Jij hebt gezien hoe SURFnet vorige week het live streamen aangepakt heeft. Dat zou naast de drie workshopleiders dan nog de nodige extra capaciteit gekost hebben.
Daar komt bij dat een workshop streamen ook het risico met zich mee brengt dat de deelnemers zich bekeken voelen. Nu was dat voor de buitenwereld maar voor een relatief klein deel van de dag het geval. Iedereen kon zelf bepalen of/hoe lang hij/zij zichtbaar was (ok, op wat shots van de centrale camera na).
Ik lig daar na een paar Breeze-sessies waar ook mensen zonder webcam aan deelnamen niet zo wakker meer van als iemand mij kan zien en niet omgekeerd. Dus mijn live-stream heeft lang aangestaan. Het aantal mensen dat de url zou kunnen kennen was beperkt tot de lezers van het bericht hier op het weblog (in denk dat behalve jou niemand buiten de workshop het ook daadwerkelijk gezien heeft), dus ook dat was vond ik niet echt erg voor het deel dat nu van buitenaf zichtbaar was. En voor mij bood het meekijken door jou in combinatie met de chat juist weer heel waardevolle feedback met betrekking tot de vraag "werkt het nou ook van buiten?".